latinica  ћирилица
12/06/2024 |  14:22 ⇒ 14:23 | Autor: SRNA

Radanović: U Livnu se tradicionalno promoviše ustaška ideologija

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je da se u Livnu od dolaska na vlast HDZ-a 1990-ih godina prošlog vijeka tradicionalno promoviše ustaška ideologija i njeguje uspomena na NDH, tako da uopšte ne izneneđuju uvredljivi grafiti upućeni srpskom narodu na dječijem igralištu u ovom gradu.
Đorđe Radanović - Foto: RTRS
Đorđe RadanovićFoto: RTRS

Radanović je Srni rekao da u Livu i danas određeni broj ulica nosi nazve kao što je "Domobranska".

- Hrvati iz Livna i njegove okoline su u Drugom svjetskom ratu bili izrazito aktivni u ustaškom pokretu. Moje mišljenje je da ljudi i djeca koja danas stasavaju u Livnu, odrastaju pod jednom ozbiljnom i od roditelja nametnutom tezom da su ustaše dobri momci, a Srbi, pravoslavci i svi ostali antifašisti su negativci. To je narativ opšteprihvaćen u tim krajevima - naveo je Radanović.

Prema njegovim riječima, za Hrvate iz Livna i većine hercegovačkih mjesta sa hrvatskom većinom, Ante Pavelić je pozitivac, a oslobođenje grada krajem Drugog svjetskog rata doživljavaju kao okupaciju.

Radanović je podsjetio da je i ustaška emigracija iz Livna bila veoma aktivna, te da su čim je HDZ došao na vlast počeli da se vraćaju.

Na dječijem igralištu u centru Livna ispisani su grafiti "Ubi Srbina" i nacistički simbol kukasti krst.