latinica  ћирилица
12/06/2024 |  15:36 ⇒ 18:28 | Autor: RTRS

Saradnja UKC-a Srpske i bečke bolnice (VIDEO)

Profesor Ljubomir Petričević iz Opšte bolnice u Beču posjetio je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, gdje je razgovarao o daljem usavršavanju ljekara UKC-a u bolnici u Beču i razvoju Klinike za ginekologiju i akušerstvo.
Saradnja UKC-a Srpske i bečke bolnice - Foto: Ustupljena fotografija
Saradnja UKC-a Srpske i bečke bolniceFoto: Ustupljena fotografija

Važno je edukovati medicinski kadar i upoznati ih o najsavremenijim tehnlologijama. Upravo zato, već deset godina organizuju se posjete ljekara iz Srpske u Beč.

- Kolege koje izraze želju dolaze kod nas na Klinički centar, u Opštu bolnicu grada Beča da bi vidjeli način rada, upoznali se sa aktuelnim situacijama i novim tehnikama, s ciljem da to znanje donesu nazad u Banjaluku - navodi Petričević.

UKC Srpske je značajano poboljšao uslove rada, a radiće se na daljem razvoju Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

Načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo Vesna Ećim Zlojutro istakla je da u UKC-u pokušavaju da primijene primijenimo modalitete koji se koriste u svijetu.

- Kada sam došla u Kliniku imali smo samo jedan ultrazvuk sada ih imamo 12. Porodilište je imalo samo jedan ili dva CTG aparata perinatologija trudnoće, a sada imamo 14. Svako odjeljenje ima ultrazvučni aparat - rekla je ona.

Direktor UKC-a Vlado Đajić rekao je da će biti nastavljena saradnja u dva smjera.

- Profesor će dolaziti ovdje da edukujemo naš kadar i mi ćemo ići u Beč kako bi ih edukovali u predstižnoj zdravstvenoj ustanovi - naveo je Đajić.

Za specijaliste ginekologije i akušerstva i sve druge ljekare zainteresovane za nova postignuća u medicini, organizovano je i predavanje.