latinica  ћирилица
12/06/2024 |  17:00 ⇒ 17:16 | Autor: RTRS

Vulin Haradinaju: Daleko je srednji vijek za Ramuša, bliži je on kamenom dobu

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, koji boravi u Moskvi, izjavio je da je velika uvreda za zdrav razum kada ocjene o Srbiji i Svesrpskom saboru daje zločinac, nekadašnji komandant terorističke OVK Ramuš Haradinaj, koji je na slobodi ne zato što je nevin, već što je poubijao svjedoke svojih zločina.
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC) -
Aleksandar Vulin (foto: TANJUG / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE / ANTON ANTANASIJEVIC)

Komentarišući Haradinajevu izjavu da su poruke koje su se čule na Svesrpskom saboru, kao i Vulinove poruke iz Moskve "srednjovjekovne", Vulin je rekao da je Haradinaj bliži kamenom dobu, nego srednjem vijeku.

- Pretjerano je optimistično očekivati da Haradinaj, neopterećen nepotrebnim knjiškim znanjem, kao pravi predstavnik Šiptara, naroda koji ni u jednom, pa ni u srednjem vijeku nije podigao nijednu građevinu vrijednu zaštite Uneska, može da razumije da su Nemanjići u srednjem vijeku na Kosovu i Metohiji izgradili toliko crkava i manastira da se to vrijeme u srpskoj istoriografiji naziva zlatnim dobom - naveo je Vulin u pisanoj izjavi.

On je rekao da ne zna gdje je Haradinaj mogao da dobije saznanja o srednjem vijeku, ističući da se možda obrazovao dok je izbacivao pijance na vratima klubova u Švajcarskoj, dilovao drogu ili ubijao otete Srbe, ali i Albance.

- Otuda za Srbe nije velika uvreda ako im se pominje srednji vijek, ali jeste velika uvreda i Srbima i zdravom razumu da ocjene o Srbiji i Svesrpskom saboru daje zločinac koji je na slobodi - naveo je Vulin.