latinica  ћирилица
12/06/2024 |  17:19 ⇒ 18:37 | Autor: RTRS

Obilježene 32 godine od osnivanja Gradiške brigade i 19. Pješadijske Srbobranske (VIDEO)

Kod Centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske, u Parku slobode u Gradišci, obilježene su 32 godine od formiranja Prve Gradiške lake pješadijske i 19. Pješadijske brigade Srbobranske.
Parastos - Foto: RTRS
ParastosFoto: RTRS

Pripadnici Gradiške brigade koja je prva formirana u Srpskoj, dali su veliki doprinos u odbrani stanovništva i stvaranju Republike.

Devetnaesta Srbobranska brigada pretrpila je velike gubitke.

Svaki deseti vojnik ove brigade, kroz koju je prošlo 3.500 vojnika, izgubio je život, dok je svaki treći ranjen.

Ratni komandant Gradiške brigade general Boško Gvozden rekao je da srpski narod i danas, kao i prije 32 godine, treba zaštitu, slogu i jedinstvo.

- Danas se rat vodi novim oružjem - rezolucijama. Prijetnje su ogromne i više nego ikad potrebni su nam sloga i jedinstvo - istakao je Gvozden.

Pripadnik Srbobranske brigade major Goran Ćulum rekao je da je današnje okupljanje možda i važnije od onog 1992. godine, jer su napadi na Republiku Srpsku najsnažniji u njenoj istoriji.

- Naša je obaveza da se okupljamo i odajemo počast poginulima, ali je još veća obaveza da prenesemo istinu o dešavanjima mlađim generacijama - naglasio je Ćulum.

Srbobranska brigada formirana je 26. marta 1992. godine sa 282 borca, da bi taj broj već u junu iste godine porastao na oko 5.000.

Branila je južne granice Republike Srpske i sve borbene zadatke je uspješno izvršila.

U toku rata poginulo je 328, a ranjeno 980 boraca ove brigade.