latinica  ћирилица
12/06/2024 |  17:20 | Autor: SRNA

Usvojen zaključak da se ide u izmjene Zakona o metrologiji

Komisija za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojila je danas izvještaj o sprovođenju javnog saslušanja predstavnika Instituta za metrologiju i Savjeta za metrologiju BiH uz zaključak da Savjet ministara u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o metrologiji BiH.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH - Foto: Ustupljena fotografija
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiHFoto: Ustupljena fotografija

Savjetu ministara je dat rok od 90 dana, a izmjene da se odnose na preciznije definisanje uloge Savjeta za metrologiju BiH, te da se razmotri zakonska mogućnost usklađivanja sa najboljim praksama u okruženju i standardima EU kada je riječ o mjerenju gledanosti.

Sastavni dio usvojenog izvještaja su i zaključci da je potrebna veća institucionalna kontrola, transparentnost, kao i učešće stručne javnosti, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Zaključak je i da Predstavnički dom proslijedi izvještaj o sprovođenju javnog saslušanja predstavnika Instituta za metrologiju BiH i Savjeta za metrologiju BiH u vezi sa donošenjem novih podzakonskih akata, kao i neautorizovani transkript, relevantnim pravosudnim institucijama.

Komisija je usvojila i u dalju parlamentarnu proceduru uputila izvještaj o sprovođenju javnog saslušanja predstavnika Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara u vezi sa procesom homologacije vozila sa svim relevantnim finansijskim pokazateljima.

Sastavni dio ovog izvještaja su i zaključci da je za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH neprihvatljivo da Ministarstvo komunikacija i transporta nema funkcionalan upravni nadzor nad administrativnim stručnim organizacijama, niti tačne i precizne podatke o prihodima stručnih organizacija za obavljanje administrativnih poslova i tehničkih pregleda koji se naplaćuju u skladu sa cjenovnikom usluga za sprovođenje homologacije.

Zaključak je i da Savjet ministara u roku od 90 dana u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, u smislu da se bolje razrade uslovi i kriterijumi koje bi trebale ispunjavati stručne organizacije za obavljanje povjerenih javnih poslova u oblasti homologacije.

Članovi Komisije danas su razmatrali prijedloge izmjena Poslovnika Predstavničkog doma u vezi sa sprovođenjem javnih saslušanja, o čemu je izjašnjavanje odgođeno za narednu sjednicu.