latinica  ћирилица
12/06/2024 |  18:06 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Višković: Dan Republike Srpske ostaje 9. januar, a sa Srbijom zajedno slavimo 15. februar (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da Dan Republike Srpske ostaje 9. januar, a da Srpska u svoj kalendar praznika dodaje Dan državnosti koji će zajedno sa Srbijom slaviti 15. februara.
Radovan Višković (Foto: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Radovan Višković (Foto: twitter.com/Vlada_Srpske)

Višković je za RTRS izjavio da su u pitanju klasični spinovi i pokušaji da se diskvalifikuje veoma važna istorijska deklaracija o povezivanju interesa srpskog naroda bez obzira gdje žive.

- Ti ljudi koji su komentarisali Deklaraciju očigledno je nisu ni pročitali ili ne žele da je čitaju onako kako je napisana - dodaje Višković.

Ističe da, kao što su se nekad bavili duhom Dejtona, tako se danas bave duhom Deklaracije u smislu da je svako tumači po svom nahođenju.

- U zaključku 29. Deklaracije usvojene na Svesrpskom saboru više nego jasno piše da imamo 15. septembar kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. februar, Sretenje, kao Dan državnosti Srbije, a 9. januar ostaje Dan nastanka Republike Srpske i njena krsna slava. Ništa nije promijenjeno, samo je dodan još jedan datum, Dan državnosti Srbije, praznik koji Srpska zajedno sa Srbijom treba da slavi sa ponosom - rekao je Višković.

Višković je izrazio žaljenje što pojedinci obmanjuju građane Srpske sa ovakvim političkim spinovima.

- Odgovorno tvrdim, 9. januar će se i dalje proslavljati kao Dan nastanka Republike Srpske i neće se ništa razlikovati od onoga kako smo ga obilježavali prethodnih godina. Sve je jasno za one koji žele da vide, ali centri moći su u ambasadama, a pojedinci su samo njihovi portparoli - dodao je premijer.

Višković je naglasio da su Republika Srpska, predsjednik Dodik i svi zvaničnici Srpske ponosni na usvojenu Deklaraciju.

- Velika zahvalnost i predsjedniku Vučiću, vladi Srbije i svim ljudima u Srbiji koji su prvi put prihvatili da imamo jedan ovakav dokument koji Srbe tretira jednako bez obzira gdje žive - zaključio je premijer Srpske.