latinica  ћирилица
12/06/2024 |  19:10 ⇒ 22:25 | Autor: RTRS

Deklaracija pobija tvrdnje o ukidanju 9. januara (VIDEO)

Koliko puta treba ponoviti da 9. januar ostaje praznik - pitaju u vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj. Onaj ko tvrdi da je na Svesrpskom saboru Deklaracijom ukinut, kažu, ili ne zna da čita zaključke ili namjerno pokušava obmanuti javnost.
Svesrpski sabor - Foto: RTRS
Svesrpski saborFoto: RTRS

Pored 9. januara, kao značajan datum za Republiku Srpsku uvršten je i 15. februar, Sretenje, Dan državnosti srpskog naroda.

Ne čudi, ističu, što političko Sarajevo i neke strane ambasade plasiraju neistine o odricanju od Dana Republike, već što to glasnije od svih, čini opozicija u Srpskoj.

Ne prestaju salve izjava, novinskih tekstova, televizijskih i radijskih priloga o ukidanju Dana Republike, neposredno nakon Svesrpskog sabora, a i nekoliko dana poslije toga. Opozicija u Srpskoj konsonantno sa federalnim medijima ima istu priču o odricanju vlasti od 9. januara. U vladajućoj koaliciji tvrde da opozicioni političari i u ovom slučaju šire neistine i pokazuju da su glas političkog Sarajeva i nekih stranih ambasada.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da Dan Republike Srpske ostaje 9. januar, a da Srpska u svoj kalendar praznika dodaje Dan državnosti koji će zajedno sa Srbijom slaviti 15. februara.

- Odgovorno tvrdim da se 9. januar i dalje proslavlja kao dan nastanka Republike Srpske i krsna slava i neće se ništa razlikovati od onoga što smo radili prethodnih godina. /Sve je jasno za one koji žele da vide, ali centri moći i odlučivanja su u ambasadama, a ovi su samo njihovi portparoli ili neko ko je dobio ceduljicu - kaže Višković.

Svesrpski sabor smatra da je Sretenje, 15. februar, Dan državnosti Srbije i Dan državnosti Republike Srpske, koji ujedinjeno i zajednički treba proslavljati.

"Srpska nastavlja da obilježava 9. januar kao Dan nastanka i krsnu slavu" - navodi se između ostalog u 29. zaključku Deklaracije, ali čini se opozicija namjerno ili ne, zaključuje drugačije.

- To je narativ koji žele stranci da plasiraju prema opoziciji u Republici Srpskoj. Vidljivo da neko pokušava da sve napore koji čine predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Srpske Milorad Dodik omalovaži nekim negativnim narativima koji su neistiniti, jer je 9. januar svetinja - kaže zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac.

Nije li paradoks da opozicija sada brani Dan Republike, a kada se o tome izjašnjavalo na referendumu nisu izašli, pita ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ. On smatra da opozicija, širenjem neistina o ukidanju 9. januara, skriveno, ali providno, kritikuje Svesrpski sabor i Deklaraciju.

- Oni ne mogu eksplicitno da iskritikuju i pokušaju se dodvoriti političkom Sarajevu i međunarodnoj zajednici da se oni distanciraju od toga. Njihov nalogodavac je u Sarajevu - ističe Vranješ.

A kritike političkog Sarajeva ne razumije ni predsjednik Srbije. U Svesrpskom saboru i Deklaraciji, kaže, nema ništa ni protiv koga.

- Kada su se Bošnjaci okupljali u Sarajevu niko od nas ovdje nije rekao ništa protiv. Pa čak i što su bili neki iz Vlade Srbije - kaže Vučić.

Kako god ko tumačio, jasno je da će Republika Srpska slaviti Dan Republike - 9. januar i Dan zastave-  15. septembar, a od sljedeće godine i 15. februar - Dan državnosti, tri značajna nacionalna datuma. To je jasno navedeno i u Deklaraciji. Da li treba čitati ili tumačiti?