latinica  ћирилица
12/06/2024 |  20:49 ⇒ 21:08 | Autor: SRNA

Adžić: Zaduženje od šest miliona KM za finansiranje projekata

Skupština grada Gradiška usvojila je danas odluku o kreditnom zaduženju od šest miliona KM za finansiranje brojnih projekata, za koje su od međunarodnih i domaćih obezbijeđena bespovratna grant sredstva od 3,5 miliona KM.
Gradiška - Skupština grada Gradiška - Foto: SRNA
Gradiška - Skupština grada GradiškaFoto: SRNA

Gradonačelnik Zoran Adžić rekao je nakon sjednice da novi kredit neće mnogo opteretiti gradski budžet, jer će postojeću stopu zaduženosti od 12,46 odsto uvećati za jedan odsto, a sve obaveze će biti na vrijeme biti plaćane.

Adžić je naveo da će ovim sredstvima biti finansirana izgradnja komunalne infrastrukture, energetske efikasnosti, društvenih objekata i digitalizaciju lokalne uprave, za koje su od međunarodnih i domaćih donatora obezbijeđena bespovratna grant sredstva od 3,5 miliona KM.

Riječ je o projektima izgradnje solarne elektrane i novog bunara na vodoizvorištu u Žeravici, rekonstrukciji muzičke škole, izgradnji društvenog doma u mjesnoj zajednici Berek.

Sredstva će biti utrošena i na potpunu rekontrukciju ulica i kanalizacije u mjesnoj zajednici Tekija, za modernizaciju i digitalizaciju lokkalne uprave i druge važne projekte.

Odbornik Narodnog fronta Goran Bijelić rekao je da je opozicija bila protiv novog kreditnog zaduženja, smatrajući da se novac za finansiranje projekata mogao obezbijediti preraspodjelom budžetskih sredstava.

Skupština grada Gradiška usvojila je danas i Godišnji izvještaj o sprovođenju Strategije razvoja grada, Izvještaj o radu gradonačelnika u organima preduzeća koja obavljaju komunalne djelatnosti, te izvještaje i informacije o radu i poslovanju gradskih preduzeća i ustanova u 2023. godini.

Odbornici su usvojili i informacije o stanju u privredi, poljoprivredi, šumarstvu i lovstvu, proizvodnji i distribuciji toplotne energije i stanju u oblasti civilne zaštite na području Gradiške u prošloj godini.

Usvojene su i odluke o osnivanju Јavnog komunalnog preduzeća "Sistem objedinjene naplate" iz Gradiške i Sportskog privrednog društva "Kozara".

Prihvaćena je ostavka dosadašnjeg sekretara Gradske skupštine Nemanje Panića, a za vršioca dužnosti sekretara imenovan je Miodrag Drakulić.