latinica  ћирилица
12/06/2024 |  21:50 ⇒ 13/06/2024 | 07:44 | Autor: RTRS

Cilj Vlade - prosječna plata 2.000 KM (VIDEO)

Cilj Vlade Republike Srpske je da do 2026. godine prosječna plata u Srpskoj dostigne 2.000 KM, rekao je predsjednik Vlade Radovan Višković gostujući u emisiji Telering.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

- Da smo dobili gasovod i dvije gasne elektrane po 600 megavata i da je obezbijeđeno finansiranje prije 15 godina, mi bismo danas imali tu platu od 1.000 evra - istakao je premijer Srpske.

Višković je rekao da je prosječna plata u aprilu ove godine premašila iznos od 1.400 KM.

On je istakao da je, bez obzira na pritiske, budžet Srpske stabilan, što pokazuje i podatak da su penzije u posljednjih nekoliko godina povećane za 70 odsto.

- To je za one koji imaju 40 godina penzijskog staža i više nego dovoljno. Ali, ne može se očekivati da neko ko ima 15 godina radnog staža, od čega osam učešća u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, ima penziju od 1.000 KM - rekao je Višković.

Višković je rekao i da je krajnje vrijeme da vlasti u BiH počnu donositi samostalno odluke u interesu naroda koji predstavljaju, kako bi BiH krenula razvojnim putem.

Višković je naglasio da Republika Srpska ne koči Plan rasta, jer su u tom pogledu učinjeni dodatni napori kako bi od 113 tačaka bilo usaglašeno 110.

- Čak smo uspjeli da se dogovorimo i o preostale tri koje se odnose na Ustavni sud BiH, etničko glasanje i zajednički kol-centar. I, kada sam došao na sastanak i bio spreman da prihvatim sve tačke, uslov je bio da se usvoji budžet zajedničkih institucija - rekao je Višković i podsjetio da je Republika Srpska saglasnost na taj budžet dala još u decembru, ali da je dogovor bio da, prije usvajanja budžeta, budu raspodijeljena blokirana sredstva koja iznose oko 600 miliona KM, ali taj dogovor nije ispoštovan.