latinica  ћирилица
13/06/2024 |  08:44 ⇒ 08:44 | Autor: SRNA

Kina: EU ide u "pogrešnom smjeru" uvođenjem carina

Peking se nada da će EU preispitati odluku o uvođenju carina na kineska električna vozila i promijenti kretanje u "pogrešnom smjeru" u zaštiti svoje automobilske industrije od konkurencije, navodi kineska državna novinska agencija Sinhua.
Zastava Kine (Foto: EPA/CLEMENS BILAN) -
Zastava Kine (Foto: EPA/CLEMENS BILAN)

Reagovanje Kine i drugih uključenih u spor, uključujući evropske i kineske proizvođače automobila, ukazuje na jasno protivljenje odluci EU i želju da se situacija deeskalira.

Kina je saopštila da će preduzeti mjere da zaštiti svoje interese nakon što je Evropska komisija objavila da će od jula uvesti dodatne carine do 38,1 odsto na uvezene kineske električne automobile.

- U svjetlu njihovih ekonomskih struktura i same veličine, za Kinu i EU najbolje je kada su udružene u glavnim ekonomskim i trgovinskim pitanjima - navodi Sinhua u komentaru.

U tekstu se dodaje da se kineska strana "nada da će EU ozbiljno preispitati svoju odluku i prestati da se kreće u pogrešnom smjeru".

Peking je odbacio argument EU i SAD da kineska industrija električnih vozila ugrožava strane proizvođače automobila kroz subvencionisani izvoz.

Kina smatra da će carine usporiti širenje upotrebe električnih vozila, ugroziti ciljeve u borbi protiv klimatskih promjena i povećati troškove za potrošače.