latinica  ћирилица
13/06/2024 |  08:48 ⇒ 08:49 | Autor: SRNA

Krajišnik: Rezolucija o Srebrenici napravila štetu cijeloj BiH, pa i članstvu u EKOSOK-u

Predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske Milenko Krajišnik izjavio je Srni da je rezolucija o Srebrenici napravila štetu cijeloj BiH, pa i članstvu u Ekonomski i socijalni savjet UN /EKOSOK/, u čiji novi saziv nije ušla BiH.
Milenko Krajišnik - Foto: RTRS
Milenko KrajišnikFoto: RTRS

- To što BiH nije dobila dovoljnu većinu glasova za EKOSOK - nije nikakvo čudo. BiH je očigledno podijelila svijet kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici, koja je usvojena, ali nije dobila većinu glasova - ocijenio je Krajišnik.

Krajišnik je istakao da su i druge zemlje imale želju da budu članice ESKOK-a i da su lakše prikupile dovoljan broj glasova nego BiH.

Prema njegovim riječima, za rezoluciju o Srebrenici je lobiralo toliko velikih moćnih zemalja, pa nije uspjela dobiti većinu.

- Kako bi onda dobila većinu tamo gdje nema lobista i gdje iza toga ne stoje velike sile - rekao je Krajišnik, nakon što je zagrebački "Večernji list" objavio da je Misija BiH u UN doživjela fijasko jer nije uspjela da obezbijedi podršku za izbor BiH među 18 članica EKOSOK-a, a ovu informaciju nije ni objavila.

Predsjednik EKOSOK-a Paula Narvaez objavila je da je 18 zemalja, među kojima nije BiH, izabrano u saziv ove organizacije, koja je nakon Savjeta bezbjednosti, najvažnije tijelo UN. BiH su izbacili Azerbejdžan i Јermenija, koji su dobili podršku 148 zemalja, dok je za BiH glasalo tek 76 zemalja.

Pokušaj uključenja BiH u EKOSOK UN podržala su sva tri člana Predsjedništva BiH, a procjena je da je članstvo BiH u EKOSOK-u postalo kolateralna šteta nedavnih podizanja napetosti u zemlji nakon podjela zbog donošenja u UN rezolucije o Srebrenici.

- Valja reći da male države, kakva je BiH teško mogu u isto vrijeme progurati svoje dvije kandidature ili pak rezolucije. `Rezultat` sa EKOSOK-om je velika propuštena prilika za vidljivost i pozitivno međunarodno angažovanje i poziciju BiH - naveo zagrebački dnevnik.