latinica  ћирилица
13/06/2024 |  09:24 ⇒ 09:27 | Autor: SRNA

Starović: O statusu Kosmeta mogu direktno odlučivati samo Srbi i Albanci

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović izjavio je da o statusu Kosova i Metohije mogu odlučivati direktno samo Srbi i Albanci, jer uz bilo kakvo posredovanje EU ili nekog trećeg stranog faktora neće biti mogućnosti da se oko tog pitanja ozbiljno razgovara.
Nemanja Starović (Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE) -
Nemanja Starović (Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE)

Starović je rekao da su svi svjedoci jednog obrasca koji vrijeđa zdrav razum, a to je da premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti pribjegava određenim jednostranim mjerama kao što su militarizacija sjevera, zabrana prometa robe proizvedene u centralnoj Srbiji, zabrana korišćenja dinara i tako dalje, pri čemu uslijedi kratka reakcija Kvinte i EU i ništa se ne riješi.

- Svaki put Kurti zavede određene jednostrane mjere, predstavnici država Kvinte osude taj potez na tom verbalnom, retoričkom nivou i izdaju nekoliko saopštenja. EU kao medijator sazove jedan ili više sastanaka u Briselu, na kraju saopšti da obe strane nisu pokazale dovoljno spremnosti na kompromis i na tome se sve završi - naveo je Starović.

On je dodao da te mjere Priština nastavlja da sprovodi i onda stvar krene iz početka sa nekim novim jednostranim mjerama Kurtija.

- To se ponavlja već tri godine, i ma koliko bili zahvalni ljudima iz Kvinte, koji verbalno i retorički osude potez Kurtija, ipak činjenica da nema nikakve prave reakcije u smislu poništavanja tih odluka, na kraju pomalo i vređa zdrav razum - zaključio je Starović za "Kosovo onlajn".