latinica  ћирилица
13/06/2024 |  09:35 ⇒ 09:41 | Autor: SRNA

Objavljen književni konkurs "Luka Milovanov Georgijević"

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz Srebrenice objavilo je danas književni konkurs "Luka Milovanov Georgijević".
Knjiga - Foto: RTRS
KnjigaFoto: RTRS

U okviru ovog konkursa, koji je otvoren do 15. jula, dodjeljuju se nagrada za poeziju po kojoj je konkurs naslovljen za kratku priču "Zvonimir Šubić", novinarska "Boško Milovanović" i đačka literarna "Živan Јovanović".

Ovo je šesta godina od kada srebrenička "Prosvjeta" organizuje književni zbor "Stopama Luke Milovanova Georgijevića".

"Prosvjeta" ovaj zbor organizuje krajem oktobra, a uslovi konkursa su da su tekstovi napisani na srpskom jeziku i ćiriličkim pismom.

U okviru ove manifestacije dodjeljuje se tradicionalno godišnja stipendija jednom studentu iz srebreničke opštine sa najboljim prosjekom ocjena tokom studija.

Ovim zborom se nizom kulturnih i naučnih događaja odaje omaž liku i djelu Luke Georgijevića /1784-1828/, akcentologu, filologu, dječijem pjesniku i književniku, rođenom u Osatu kod Srebrenice.

Georgijević je tokom kratkog života, kao jedan od najvećih intelektualaca svoga doba, iza sebe ostavio osnove savremenog srpskog pisma i pravopisa, koje je Vuk Stefanović Karadžić usavršio i objavio.

Lukinim književnim tragom hodio je jedan zaboravljeni Srebreničanin,književnik, nagrađivani pripovjedač i romanopisac Zvonimir Šubić /1902-1956/, koji stvarajući u kočićevsko-ćorovićevskom duhu spada u znamenite književnike u BiH između dva svjetska rata.

Istim stopama su nastavili i istaknuti srebrenički profesori, publicisti i kulturni radnici Živan Јovanović /1921-1991/ i Boško Milovanović /1951-1996/, koji su svoje živote posvetili osnivanju, razvoju i osavremenjavanju obrazovne, kulturne i informativne djelatnosti ovog dijela Podrinja.

Po Georgijeviću, Šubiću i Milovanoviću i Јovanoviću utvrđene su i nagrade, koje se dodjeljuju u okviru ove manifestacije.

Te iste stope su bogato nasljeđe stvaralaštva i pisane riječi za nove generacije na hodočasnom putu za kulturu, prosvjetu i duhovnost, koje njeguje SPKD "Prosvjeta", iz ovog mjesta ne dozvoljavajući da budu zaboravljeni ovdašnji kulturni stvaraoci i pregaoci.

Poseban stručni žiri za svaku nagradu ocjenjivaće pristigle radove, a pobjednici će biti pozvani na uručivanje nagrada tokom održavanja ovog zbora.

Nagrada se sastoji od gravirane plakete i novčanog dijela. Nagrađeni i pohvaljeni radovi biće objavljeni u časopisu za kulturu, književnost i umjetnost "Srebrni vijenac" čiji je izdavač srebrenička "Prosvjeta".

Radove treba slati na adresu SPKD "Prosvjeta", Milivoja Mičića L1/19 Srebrenica ili na elektronsku adresu prosvjeta.srebrenica@gmail.com.