latinica  ћирилица
13/06/2024 |  09:45 ⇒ 11:26 | Autor: RTRS

Banjaluka, Nevesinje i Istočno Novo Sarajevo proslavljaju Spasovdan; Litija i u Beogradu (FOTO)

Banjaluka, Nevesinje i Istočno Novo Sarajevo proslavljaju danas krsnu slavu - Spasovdan.
Spasovdan u Banjaluci - Foto: RTRS
Spasovdan u BanjaluciFoto: RTRS

U Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci biće služena Sveta arhijerejska liturgija, a po završetku slavskog obreda biće upriličena i Spasovdanska litija.

Obilježavanje Spasovdana biće nastavljeno sutra na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja, gdje se uveče očekuje i koncert Škole gusala "Sandić", dok će u slučaju kiše, koncert biti održan u Banskom dvoru.

Spasovdan u Banjaluci (Foto: RTRS)

Opština Nevesinje i Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg proslavljaju danas krsnu slavu Spasovdan, a Svetu arhijerejsku liturgiju tim povodom služi Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Nakon bogosluženja, ulicama Nevesinja proći će tradicionalna svečana litija, a lomljenje slavskog kolača i slavski obred biće obavljeni u porti Sabornog hrama.

Spasovdan proslavlja i opština Istočno Novo Sarajevo.

Sveta liturgija biće služena u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima, a slavska litija na Trgu Republike Srbije najavljena je za 18.00 časova.

Beograd će danas svečano obilježiti gradsku slavu Spasovdan, a tim povodom ulicama prijestonice proći će tradicionalna spasovdanska litija.

Slavski obred biće obavljen u Starom dvoru u prisustvu patrijarha Porfirija i predsjednika Privremenog organa grada Beograda Aleksandra Šapića.