latinica  ћирилица
13/06/2024 |  10:29 ⇒ 13:01 | Autor: RTRS

Nevesinje proslavilo Spasovdan; Gradskim ulicama prošla tradicionalna svečana litija (FOTO)

Opština Nevesinje i Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg danas su proslavili krsnu slavu Spasovdan.
Nevesinje - Foto: RTRS
NevesinjeFoto: RTRS

Slavskim svečanostima prisustvovali su crkveni velikodostojnici, visoki zvaničnici Republike Srpske i Srbije, predstavnici lokalne izvršne i zakonodavne vlasti, boračkih organizacija, javnih institucija, preduzeća i gosti iz hercegovačkih opština.

Svetu liturgiju u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg služiio je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije sa sveštenstvom Eparhije.

Vladika Dimitrije u besjedi, poželio je da srpski narod ostane na putu pravde, ljubavi, poštenja, čojstva i junaštva.

- Neka ovaj praznik dolazi na umnoženje ljubavi, sloge i blagodati Božije. Najvažnije od svega je da iznutra očistimo naše biće da bi se svjetlost i blagodat izlili u njega - rekao je vladika Dimitrije.

Pozvao je vjerni narod da žive vjeru, oproste i da se mole Bogu, da poste, javljaju se braći i sestrama oko sebe i da nemaju prezir ni prema kome, već da imaju ljubav i vjeru.

Nakon bogosluženja tradicionalna svečana litija prošla je gradskim ulicama. Lomljenje slavskog kolača i slavski obred biće obavljeni u porti Sabornog hrama.

Nevesinje, litija (Foto: RTRS)

Uručeni su ključevi stambenih jedinica korisnicima zgrade socijalnog stanovanja, zajedničkog projekta Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije i Opštine Nevesinje.

U Domu kulture "Nebojša Glogovac" održana je svečana sjednica Skupštine opštine Nevesinje na kojoj su dodijeljene zahvalnice zaslužnim građanima i udruženjima.

Uručeni su i pokloni đacima generacije u Osnovnoj školi "Risto Proroković" i SŠC "Aleksa Šantić".