latinica  ћирилица
13/06/2024 |  11:01 ⇒ 14:05 | Autor: RTRS

Košarac: Konaković nema ustavno i zakonsko pravo da kreira spoljnu politiku; Vranješ postupio na ustavan način

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac pozdravio je i apsolutno podržao odluku ambasadora BiH u Beogradu Aleksandra Vranješa da Srbiji ne uruči "protestnu notu" ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića, budući da je riječ isključivo o Konakovićevom ličnom stavu, a ne usaglašenom i zvaničnom stavu BiH.
Staša Košarac (foto: instagram.com/stasa.kosarac) -
Staša Košarac (foto: instagram.com/stasa.kosarac)

- Konaković nema ustavno i zakonsko pravo da kreira spoljnu politiku, jer je to pitanje u ustavnoj nadležnosti Predsjedništva BiH. Ni Predsjedništvo BiH, kao ni Savjet ministara BiH, o tome se nisu izjašnjavali, a kamoli dali saglasnost. Riječ je o jednostranoj i neustavnoj akciji aktuelnog ministra inostranih poslova BiH, koji se na perfidan način pokušava obratiti zvaničnim institucijama Srbije u vezi sa održavanjem Svesrpskog sabora - napisao je Košarac na Instagramu.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Za razliku od Konakovića, kaže, ambasador Vranješ je postupio na ustavan način, štiteći ustavne nadležnosti institucija na nivou BiH.

- Predstavnici Srpske na zajedničkom nivou će i dalje nastaviti da upozoravaju na neustavne prakse Konakovića, koji je umislio da ima pravo da vlastite političke opservacije iznosi kao zvanične stavove BiH. To je klasična uzurpacija institucija i zloupotreba ovlaštenja sa kojom se mora prestati - rekao je Košarac.

Ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ izjavio je juče da nije ni donio niti je uručio protestnu notu Srbiji povodom Svesrpskog sabora.