latinica  ћирилица
13/06/2024 |  11:26 ⇒ 17:57 | Autor: RTRS

Banjaluka proslavila Spasovdan; Veliki praznik koji podsjeća na ljubav i nadu (FOTO/VIDEO)

U Sabornom hramu Hrista Spasitelja služena je Sveta arhijerejska liturgija, nakon čega je ulicama grada prošla Spasovdanska litija. Litiji je prisustvovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Litija u Banjaluci - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Litija u BanjaluciFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Građani su podsjetili da je jedinstvo, tradicija i sloga garant opstanka srpskog naroda, gdje god da bio.

Proslavi su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i gradonačelnik Draško Stanivuković.

Dodik je istakao je da nas ovaj velki praznik podsjeća nas na vrijednosti milosrđa, ljubavi i nade.

- I to su vrijednosti koje kao narod njegujemo. Građanima Banjaluke i sveštenstvu još jednom čestitam krsnu slavu Spasovdan - istakao je Dodik.

Stanivuković je izjavio da je Banjaluka pravoslavni srpski grad, ali istovremeno grad koji pripada svakom čovjeku, te je grad koji raste, razvija se i napreduje.

- Banjaluka ponosno dočekuje svoju krsnu slavu i slavu Sabornog hrama Hrista Spasitelja. Danas, uz svetu lituriju, molitvu, svetu litiju, a večeras od 19.00 časova uz bogatu trpezu obilježavamo Spasovdan, praznik kada slavimo pobjedu dobrog nad lošim - rekao je Stanivuković.

Grad Banjaluka kao i svake godine u duhu tradicije obilježava slavu, a tako je i ove godine, jer je pripremljen bogat kulturno-umjetnički program, tako će u porti Hrama Hrista Spasitelja uveče biti održana revija "Umjetnost plavih niti" u organizaciji Udruženja žena "Duga".

Obilježavanje Spasovdana biće nastavljeno sutra na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja, gdje se uveče očekuje i koncert Škole gusala "Sandić", dok će u slučaju kiše, koncert biti održan u Banskom dvoru.