latinica  ћирилица
13/06/2024 |  11:44 ⇒ 11:44 | Autor: SRNA

Privremena istražna komisija: Usvojen izvještaj o radu, dio će biti proslijeđen pravosuđu

Privremena istražna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za pribavljanje informacija o radu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika usvojila je izvještaj o radu ove komisije, čiji će dio biti dostavljen pravosudnim i istražnim organima zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo nesavjestan rad u službi.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Predsjedavajuća ove komisije Snježana Novaković Bursać rekla je Srni da je Komisija usvojila zaključak da pravosudnim i istražnim organima bude dostavljen dio izvještaja koji se odnosi na opstrukcije u imenovanju izvršnog funkcionera i zapošljavanja osoba na osnovu ugovora o djelu.

- Donijeli smo zaključak da se uputi dio koji se tiče zloupotrebe zapošljavanja po osnovu ugovora o djelu, jer je to i po nalazu inspekcije radila osoba koja za to nije ovlaštena. Tu se radi o utrošku novca, što je prouzrokovalo određenu štetu po instituciju, a sa druge strane imamo želju da članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika iz FBiH žele da zadrže određenu osobu i opstruišu proceduru pokretanja javnog konkursa - pojasnila je Bursaćeva.

Ona je navela da je izvještaj o radu privremene istražne komisije od danas dostupan javnosti, ističući da su uspjeli da snime stanje u bitnoj instituciji kakva je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, koja je, kako je navela, još jedna u nizu institucija u kojoj su se dešavale zloupotrebe i izlazak iz zadatog okvira.

- Kao što zemlja treba da funkcioniše u okviru svog Ustava, zakona i Dejtonskog mirovnog sporazuma, tako i ova Komisija ima svoj okvir, ali nažalost u prošlosti smo svjedočili i mi smo kroz rad privremene istražne komisije dokazali da su masovno izašli iz svog okvira - istakla je ona.

Bursaćeva je navela da je privremena istražna komisija u svom radu konstatovala nekoliko nepravilnosti po pitanju opsturkcije za pokretanje procedure imenovanja izvršnog funkcionera i nepravilnosti u vezi sa zapošljavanjom osoba na osnovu ugovora o djelu koje je konstatovala i Kancelarija za reviziju.

- Međutim, u svom radu privremena istražna komisija je izvršila i analizu drugih aktivnosti koje Komisija za očuvanje nacionalnih spomnika u svom dosadašnjem radu radila, a za koje nije imala i za koje nema uporišpte niti u Aneksu osam Dejtonskog mirovnog sporazuma niti u odlukama Predsjedništva BiH, na osnovu kojih Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika radi i treba da radi - rekla je Bursaćeva.

Prema njenim riječima, to se prije svega tiče pravnotehničke formulacije, zatim ulaska u zonu upisivanja mjera zaštite nacionalnih spomenika za koje Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika nema uporište u važećem zakonodavno-pravnom okviru, kao i mnoge druge stvari koje su izašle široko iz nečega čime bi se ova komisija trebala baviti.

Ona je dodala da su tokom rada privremene istražne komisije uočene opstrukcije članova Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, čime je Komisija došla u blokadu, jer se mjesecima ne usvajaju odluke.

- Do toga dolazi zato što se /članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika iz FBiH/ opiru da primijene ono što je napisano u aktima, prije svega u odlukama Predsjedništva i Akensu osam Dejtonskog sporazuma - zaključila je Bursaćeva.

Ovaj izvještaj biće dostavljen Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH uz zaključak da ga Dom u cjelini proslijedi istražnim i pravosudnim organima u BiH.

Upućivanjem ivzještaja, privremena istražna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH za pribavljanje informacija o radu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika završila je svoj rad.