latinica  ћирилица
13/06/2024 |  11:48 ⇒ 12:35 | Autor: RTRS

Novi Grad: Talentovana Krstina Čulić za osam godina završila osnovnu školu

Talentovana četrnaestogodišnja djevojčici iz Novog Grada Krstina Čulić osnovnu školu završila za osam godina. Sada je u dilemi koju srednju školu da upiše. Željela je da se školuje u Prijedoru, ali bi tada morala putovati 50 kilometara do škole. Međutim, opštinska uprava u Novom Gradu, spremna je da pomogne Krstini i njenoj porodici.
Krstina Čulić - Foto: RTRS
Krstina ČulićFoto: RTRS

Prije polaska u školu Krstina Čulić iz Velike Rujiške kod Novog Grad je savladala pisanje i čitanje ćirilice i latinice. Njen talenat otkrila je njena učiteljica Blaženka Adamović, pa je predložila da nakon četvrtog polaže predmete iz petog razreda i odmah se upiše u šesti. Krstina kaže nije bilo lako, ali je bila uporna.

- Nije bilo lako, ali sam na kraju ipak sve završila - kaže Krstina.

Nakon što je s odličnim uspjehom završila osnovnu školu i dobila Vukovu diplomu - Krstina je u mogućnosti da bira koju srednju školu da upiše. Želja joj je bila da školovanje nastavi u Prijedoru, ali od kuće do škole morala bi putovati 50 kilometara. Stoga je neodlučna, možda se opredjeli i za Gimnaziju u Novom Gradu.

- Mislila sam da upišem Gimnaziju, a nakon toga Tehnološki fakultet - priča Krstina.

Njena majka je ponosna na njen uspjeh kao i nastavnike Osnovne škole "Sveti Sava", što potvrđuju i riječi direktora Milana Todića.

- Meni je izuzetna čast što je Krstina naš đak. Naravno da smo ponosni uspjesima i njenim dostignućima - poručio je Todić.

U opštinskoj upravi u Novom Gradu izrazili su spremnost da pomognu Krstini i njenim roditeljima, koji imaju još dvoje djece. Pri tom, samo je njihov otac zaposlen.

- Sigurno da će opština pomoći Krstini i  na neki način forsirati ovu priču - poručio je Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

Krstina Čulić je prva učenica Osnovne škole "Sveti Sava" u Novom Gradu koja je osnovno školovanje okončala prije roka. Očito je njena darovitost došla do izražaja. Sada je na društvenoj zajednici, da joj pomogne u daljem školovanju.