latinica  ћирилица
13/06/2024 |  12:29 | Autor: SRNA

Graorac: Cilj krivične prijave protiv Kojića skrivanje istine o Srebrenici

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac rekla je da je cilj podnošenja krivične prijave protiv Branimira Kojića, predsjednika Skupštine ove organizacije, ućutkivanje, zastrašivanje i težnja da se prestane govoriti o svemu što ne ide u prilog, kako je navela, mitu o Srebrenici.
Isidora Graorac - Foto: Ustupljena fotografija
Isidora GraoracFoto: Ustupljena fotografija

Graorčeva je naglasila da je Kojić borac za istinu o stradanju Srba u Podrinju i neko ko se ne libi da javno iznese sve što ide u prilog tome da se dokaže da je istina drugačija od one koja je prezentovana ili sakrivana s ciljem da jedan narod odgovara, a da se jedan tretira kao stradalnički.

- Kao neko ko je od prvog dana radio i činio sve što je moguće da istina izađe na vidjelo i u tome uspijeva, jer smo svjedoci da se otkrivaju mnoge stvari o kojima je bilo nezamislivo i pomisliti prije koju godinu, sigurno je da neće stati, jer je ovo samo dokaz da je na pravom putu istine i pravde - rekla je Graorčeva.

Ona naglašava da srpske žrtve zaslužuju da se i o njima čuje, da se zna za svaku stradalu porodicu, za svaki monstruozni zločin počinjen nad nevinim srpskim civilima, te da stoga svi članovi porodica poginulih i ubijenih Srba imaju obavezu da govore i objelodanjuju sve što treba da bi svijet saznao istinu o ratu na ovim prostorima.

- Republička organizacija porodica poginulih i nestalih Republike Srpske zato apsolutno stoji uz Kojića, jer smatra da je naša sveta dužnost da istina izađe na vidjelo i da se mora govoriti i o onome što druga strana ne želi da čuje - rekla je Graorčeva.

Ona je istakla da Branimir Kojić nije sam, jer su iza njega i uz njega sve porodice poginulih i nestalih iz proteklog rata, s obzirom da je put kojim on ide, put istine, što je jedan od ciljeva ovih porodica.

- Naši očevi, sinovi i braća nisu stradali na svojim vjekovnim ognjištima da bismo mi danas ćutali i ustuknuli pred onima koji se ne libe ničega da održe priču o stradanju samo jednih - napomenula je Graorčeva.

Ona je poručila da porodice poginulih uvijek podržavaju demaskiranje ustaljenog narativa o Srebrenici.

- Bez ikakvog ustezanja kažemo glasno i jasno da je u Podrinju stradalo 3.267 Srba, najviše 1992. i 1993. godine i da zato niko nije odgovarao i da je to istina koja mora biti dostupna svima, svidjelo se to nekome ili ne - poručila je Graorčeva.

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić izjavio je ranije da je u Policijskoj upravi Zvornik saslušan u svojstvu svjedoka po prijavi direktora Memorijalnog centra Potočari Emira Suljagića zbog izjave u medijima o smrti Suljagićevog oca, za kojeg je, kako je naveo, i sam Suljagić priznao da je poginuo mnogo prije jula 1995. godine.