latinica  ћирилица
13/06/2024 |  13:06 ⇒ 13:23 | Autor: RTRS

Donesena odluka o utvrđivanju posebnog interesa za nepokretnosti u svojini Srpske

Vlada Republike Srpske donijela je danas, na sjednici u Banjaluci, Odluku o utvrđivanju posebnog interesa za nepokretnosti u svojini Republike Srpske.
Vlada Srpske - Foto: Ustupljena fotografija
Vlada SrpskeFoto: Ustupljena fotografija

Utvrđuje se da je od posebnog interesa za lokalni ekonomski razvoj i unapređenje zdravstvene zaštite realizacija investicionog projekta Izgradnja srpskog pravoslavnog hrama u krugu ЈZU Bolnica "Sveti Vračevi" Bijeljina korišćenja nepokretnosti u svojini Republike Srpske, na području Grada Bijeljina.

Investicioni projekat iz ove odluke podrazumijeva izgradnju vjerskog objekta Srpske pravoslavne crkve, Eparhije zvorničko-tuzlanske u Bijeljini.

- U cilju realizacije investicionog projekta iz ove odluke, Vlada Republike Srpske bez naknade prenosi pravo svojine, na Srpsku pravoslavnu crkvu, Eparhiju zvorničko-tuzlansku u Bijeljini, na nepokretnosti označenoj kao k.č.br. 4532/3, površine 210 m2, upisane u List nepokretnosti broj: 7114, K.O. Bijeljina 2, koja je posjed i vlasništvo Republike Srpske sa 1/1 dijela - saopšteno je iz Vlade Srpske.

Ovlašćuje se ministar zdravlja i socijalne zaštite da u ime Vlade Republike Srpske, a u cilju realizacije ove odluke zaključi ugovor o prenosu prava svojine sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Eparhijom zvorničko-tuzlanskom u Bijeljini, navode iz Vlade Srpske.

Za realizaciju ove odluke zadužuje se Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, Srpska pravoslavna crkva, Eparhija zvorničko-tuzlanska u Bijeljini i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Područna jedinica.

Izgradnjom vjerskog objekta na predloženoj nepokretnosti izgradili bi se i objekti predviđeni za pružanje zdravstvene i socijalne zaštite zaštite u jednom obimu za parohijane i ugrožene kategorije stanovništva gdje bi se mogla ostvariti saradnja Bolnice sa Eparhijom u pogledu volonterskog rada i podrške građanima u prevenciji i jačanju mentalnog zdravlja, sa fokusom na socijalizaciju i resocijalizaciju zavisnika o drogama i njihovo ponovno uključivanje u društvo.

- Vlada Srpske donijela je i Odluku o izmjenama Odluke o broju studenata koji se upisuju u prvu godinu studija prvog i drugog ciklusa u akademskoj 2024/25. godini na javnim visokoškolskim ustanovama - ističe se u saopštenju.

U Odluci o broju studenata koji se upisuju u prvu godinu studija prvog i drugog ciklusa u akademskoj 2024/25. godini na javnim visokoškolskim ustanovama, povećan je broj studenata sa 4.705 na 4.730.

Takođe, odobrava se upis 1.850 studenata na Univerzitet u Istočnom Sarajevu, i to:
1. Redovni studij:
‒ 1.234 studenata čije se školovanje finansira iz budžeta,
‒ 196 studenata koji sami finansiraju svoje školovanje,
‒ 298 studenata stranih državljana, i
2. Vanredni studij:
‒ 122 studenta.

Pristupilo se izmjeni navedene Odluke, jer je došlo je do povećanja broja studenata čiji se broj utvrđuje za upis u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2024/25. godini na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

- Razlog za navedeno povećanje broja studenata nalazi se u činjenici da je studijski program prvog ciklusa studija "Inženjerstvo informacionih sistema i tehnologija" Fakulteta za proizvodnju i menadžment u Trebinju, naknadno dobio dozvolu za izvođenje - ističe se. 

Prema tome, zbog pristiglog prijedloga Univerziteta u Istočnom Sarajevu za izmjenu broja studenata koji se upisuju u prvu godinu prvog ciklusa studija, pristupilo se izmjenama gore navedene Odluke.

- Treba napomenuti, da je došlo do povećanja broja studenata koji su obuhvaćeni ranije donesenom Odlukom na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, a posebno u okviru kategorije budžet za ukupno 20 upisnih mjesta na prvom ciklusu studija na gore pomenutoj organizacionoj jedinici Univerziteta u Istočnom Sarajevu - naveli su iz Vlade Srpske.

Vlada Republike Srpske donijela je na današnjoj sjednici Odluku o davanju saglasnosti Ministarstvu prosvjete i kulture da izvrši prenos prava vlasništva sa nematerijalne neproizvedene opreme u pripremi na Osnovne škole, Srednje škole i Institucije specijalnog umjetničkog obrazovanja i vaspitanja u ukupnom iznosu od 499.401,63 KM.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je u toku 2015. godine, realizovalo projekat: "Implementacija i održavanje jedinstvenog poslovnog informacionog sistema u institucijama osnovnog i srednjeg obrazovanja u Republici Srpskoj – Aplikativni softver".

Realizacijom ovog projekta, sve javne institucije osnovnog i srednjeg obrazovanja, pa samim tim i Ministarstvo, dobile su na raspolaganje standardizovan i integrisan informacioni sistem koji je obuhvatio najnovija tehnološka i zakonska rješenja, te osigurao najbolju tehničku podršku njegovom funkcionisanju. Poslovni informacioni sistem obuhvata kompletno finansijsko poslovanje škola kroz sljedeće module:
1. Ljudski resursi,
2. Plan i program rada škole,
3. Finansijsko knjigovodstvo,
4. Fakture,
5. Osnovna sredstva.

Uzimajući u obzir važnost poslovnog informacionog sistema, kako za Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, tako i za same škole, Ministarstvo je odlučno u namjeri da sistem održi ažurnim, stabilnim i u skladu sa tehnološkim promjenama konstantno da radi na njegovom unapređenju.

Projekat "Opremanje osnovnih škola IKT opremom i implementacija bežične internet mreže u svim školama – faza I" u okviru koga je planirana realizacija nabavke licenci za nadograđene module poslovnog informacionog sistema – modul Finansijsko knjigovodstvo kandidovan je kao prioritetni projekat u programu javnih investicija Ministarstva prosvjete i kulture za period 2022-2025. godina i predstavlja nastavak realizacije projekta „Opremanje vaspitno-obrazovnih ustanova u Republici Srpskoj računarskom opremom i softverom".

Cilj ovog projekta je da se isporukom trajnih licenci za nadograđene module poslovnog informacionog sistema (modula za finansijsko knjigovodstvo) izvrše tehnološka i funkcionalna unapređenja sistema, kako bi svi korisnici sistema na raspolaganju imali savremen i efikasan informacioni sistem, koji će zadovoljavati zakonske i sve druge propisane okvire poslovanja obrazovih ustanova, a Ministarstvu omogućiti još bolje finansijske analize, predikcije i planiranja.

Vlada Srpske donijela je Rješenje o razrješenju Miodraga Lončarevića dužnosti vršioca dužnosti direktora Јavne ustanove Turistička organizacija Republike Srpske, zbog isteka perioda na koji je imenovan.

Takođe, Vlada je donijela Rješenje o imenovanju Kostadina Vasića za vršioca dužnosti direktora Јavne ustanove Turistička organizacija Republike Srpske, na period od dva mjeseca.