latinica  ћирилица
13/06/2024 |  13:39 | Autor: SRNA

Uskoro javni poziv za finansiranje projekata za prevenciju požara

Јavni poziv lokalnim zajednicama za finansiranje projekata za prevenciju požara na području Balkana biće objavljen 10. jula, saopštio je šef tima Projekta upravljanja požarima na otvorenom na Balkanu Cvetan Nikolovski.
Vatrogasci, ilustracija - Foto: TANЈUG
Vatrogasci, ilustracijaFoto: TANЈUG

Ovaj javni poziv biće objavljen u okviru Projekta upravljanja požarima na otvorenom na području Balkana koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, a koordiniše ga "Farmahem" iz Sjeverne Makedonije koji djeluje kao regionalna izvršna agencija.

Nakon sastanka LFM mreže u Republici Srpskoj, u okviru Projekta upravljanja požarima na otovorenom na Balkanu, čiji je organizator Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, Nikolovski je rekao novinarima u Banjaluci da će lokalne zajednice moći da implementiraju različite inicijative.

Savjetnik projekta iz "Farmahema" Јasminka Pašaliska Andonovska rekla je Srni da na ovaj poziv mogu da se prijave različiti subjekti na lokalnom nivou na Balkanu sa akcentom na područja koja imaju visoki rizik od požara.

- Ideja je da lokalne zajednice naprave projektnu aplikaciju koja će se fokusirati na prevenciju požara i jačanje kapaciteta lokalnih zajednica da budu spremne na prevenciju potencijalnih požara u budućnosti - istakla je Andonovska.

Prema njenim riječima, na ovaj poziv mogu da se prijave nevladine organizacije, opštine, agencije, javna preduzeća, istraživačke i edukativne ustanove.

Andonovska je rekla da će javni poziv trajati 30 dana i da korisnici više detalja mogu dobiti na veb-stranici "Farmahema".

Viši stručni saradnik za uzgoj i zaštitu šuma u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Slavko Stupar rekao je novinarima da su velike površine zemljišta u Srpskoj neobradive, jer postoji depopulacija stanovništva.

- Promjena klime pokazuje da postajemo sušan prostor koji je zbog porasta temperature u opasnosti od pojave šumskih i požara na otvorenom. Preventivno možemo djelovati na sprečavanje požara jačanjem svijesti kod stanovništva i kazni za namjerno izazivanje požara - rekao je Stupar.

On je podsjetio da su kazne za počinioce požara od 100 do 1.000 KM.

Stupar je naveo da je u proteklih 20 godina Republika Srpska imala požarnu površinu od 193.000 hektara, a evidentiran je i trend porasta površina i broja požara.