latinica  ћирилица
13/06/2024 |  13:59 ⇒ 16:05 | Autor: RTRS

Dobrilović: Neophodno je da se Srpkinje i Srbi u Austriji politički angažuju

Veliki broj Srpkinja i Srba u Austriji ukazao je povjerenje i svoj glas prednosti dao Konstantinu Dobriloviću, kandidatu na mjestu broj 11. Slobodarske partije Austrije , na nedavno održanim izborima za Evropski parlament.
Konstantin Dobrilović (Foto :Copyright - FPÖ Wien) -
Konstantin Dobrilović (Foto :Copyright - FPÖ Wien)

- Želim da se zahvalim svima koji su mi ukazali povjerenje i dali svoj glas prednosti na izborima, kao i svima koji podržali i pomogli u kampanji. Ovo je samo početak mog političkog angažmana, i iako se neću naći u budućem sazivu Evropskog parlamenta, pred nama su parlamentarni izbori u Austriji već u septembru ove godine i nakon toga, ono što je za mene lično posebno važno, pokrajinski i gradski izbori u Beču sljedeće godine. Najveći broj naših sunarodnika živi u Beču i zato je od posebnog značaja da u gradskom parlamentu bude i predstavnik mnogobrojne srpske zajednice, koja samo u ovom gradu broji oko 200.000, dok u cijeloj Austriji oko 300.000 ljudi - rekao je Dobrilović.

Rekao je da su Srpkinje i Srbi u dnevnom političkom životu Austrije jako malo zastupljeni, te dodao da to mora da se promijeni.

- Želim da budem taj pokretač koji će animirati naše sunarodnike da se aktiviraju i više zainteresuju za politčke teme zemlje u kojoj žive i na taj način uzmu mnogo veću participaciju u javnom životu alpske republike. Ako već žive u Austriji, potrebno je da učestvuju u svakom segmentu društvenih aktivnosti, a to podrazumijeva i političku aktivnost kako bi se čuo i njihov glas - kaže Dobrilović.

Konstantin Dobrilović je bio na listi Slobodarske partije Austrije, koja je na izborima za Evropski parlament u Austriji osvojila prvo mjesto sa 25,5 odsto, što je do sada najbolji rezultat u istoriji ove stranke.