latinica  ћирилица
13/06/2024 |  14:25 ⇒ 14:25 | Autor: RTRS

Košarac informisao Đurića da protestna nota ne predstavlja zvaničan stav

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac informisao je danas ministra inostranih poslova Srbije Marka Đurića da protestna nota koju je uputio ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković povodom održavanja Svesrpskog sabora ne predstavlja zvaničan i usaglašen stav BiH.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Naglasio sam da sadržaj protestne note odražava isključivo lični politički stav aktuelnog ministra inostranih poslova BiH, te da je upućivanje tog dokumenta u ime BiH neustavno i nezakonito, kao i da predstavlja uzurpaciju i zloupotrebu ovlaštenja - istakao je Košarac.

Dodaje da je jedini ustavno nadležan organ za kreiranje i vođenje spoljne politike je Predsjedništvo BiH, koje nije dalo saglasnost Konakoviću, što nije učinio ni Savjet ministara BiH, kao organ koji provodi politiku institucija BiH.

- U ime BiH moguće je govoriti isključivo onda kada tri člana Predsjedništva BiH usaglase stav. Sve drugo je neustavna i nezakonita praksa, o čemu ćemo nastaviti da obavještavamo prijateljske zemlje u regiji, Evropi i svijetu - dodaje Košarac na društvenoj mreži "Instagram".