latinica  ћирилица
13/06/2024 |  18:21 ⇒ 22:45 | Autor: RTRS

Narodna skupština u julu o Deklaraciji: Dodik očekuje dvotrećinsku većinu (VIDEO)

Narednog mjeseca Narodna skupština trebalo bi da se izjasni o Deklaraciji usvojenoj na Svesrpskom saboru u Beogradu.
Dodik na posebnoj sjednici NSRS - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Dodik na posebnoj sjednici NSRSFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik očekuje dvotrećinsku većinu u Parlamentu jer je riječ o budućnosti srpskog naroda.

Kaže da je takva podrška značajna, ali nije neophodna i da je najznačajnije da dokument bude usvojen.

Podsjeća da je u Deklaraciji u zaključku 29 navedeno da se praznicima u Srpskoj dodaje Sretenje - 15. februar kao Dan državnosti, a 9. januar ostaje Dan nastanka Republike.

I analitičari su saglasni da nad ovim pitanjima ne treba stavljati upitnike i dozvoliti da neki pod palicom političkog Sarajeva i pojedinih stranih ambasada uruše jedinstvo srpskog naroda.

Dodik je uvjeren da će Deklaraciju o budućnosti Srba u Narodnoj skupštni podržati i poslanici vladajuće koalicije, ali i veliki dio opozicije. U vezi sa Deklaracijom niko ne bi trebalo da ima dilemu. Naglasio je da je to najsveobuhvatniji dokument srpskog naroda u posljednjem vijeku, koji pokazuje pravac budućeg nacionalnog kretanja.

- Potpuno sam uvjeren da ćemo imati dvotrećinsku većinu. Da li će neko biti za ili protiv to nije važno. Pojedini su slagali brojne materijalne činjenice. Republika Srpska je samo pridodala svojim svetkovinama i Dan državnosti, 15. februara, a 9. januar ostaje kao Dan Republike Srpske. On se i do sada tako proslavljao, što piše i u zakonu - rekao je Dodik.

U opoziciji kažu da podržavaju Deklaraciju. Ipak, svoju podršku doveli su u pitanje tumačeći zaključak 29 tog dokumenta i govoreći da je ukinut Dan Repbulike. Kako je već poznato, tu je navedeno da je uz 9.januar Dan nastanka Srpske i 15. septembar Dan zastave uvršten još jedan nacionalni praznik- 15. febraur Sretenje, Dan državnosti.

Da je u budućnosti neophodno jedinstvo srpskog naroda, saglasan je i diplomatski ekonomista Siniša Pepić. To je značajno i u političkom, nacionalnom i ekonomskom smislu. To je zadatak potpisnika Deklaracije. Na tom putu ne bi smjelo biti podjela na vlast i opoziciju.

- To će biti teško sa onima koji posmatraju srpske interese transakciono, odnosno kroz devizu "ja ću se deklarativno zalagati za srpske nacionalne interese, ali neću podržavati ono što vlast čini da to ostvari" - kaže Pepić.

Nakon usvajanja Deklaracije u parlamentima Srpske i Srbije, dokument će biti vraćen vladama. Izvršna vlast ima zadatak da za svaki zaključak napravi operativni plan realizacije.