latinica  ћирилица
13/06/2024 |  18:37 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Sredstvima Vlade saniran krov Tehničke škole u Banjaluci; Očekuju pomoć grada (VIDEO)

Završena je sanacija krova Tehničke škole u Banjaluci, za šta je Vlada Srpske izdvojila 100.000 KM. Pomoć za sanaciju krova više puta obećavao je i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. Podrška Grada, kažu u ovoj školi, izostala je.
Tehnička škola, Banjaluka - Foto: RTRS
Tehnička škola, BanjalukaFoto: RTRS

Umjesto pomoći iz gradske uprave prošle godine u ovu školu stigla je gradska inspekcija.

Zatvorili su osam kabineta za praktičnu nastavu zbog oštećenja krova.

Zahvaljujući pomoći Vlade, krov je saniran. Od naredne školske godine praktična nastava biće omogućena za 400 učenika.

- Situacija u kojoj učenici nisu mogli da obavljaju praktičnu nastavu upravo zbog prokišnjavanja tog krova i mogućih potencijalnih problema za bezbjednost učenika je svakako bio alarm nakon neuključivanja lokalne zajednice da moramo brzo da reagujemo. Evo sada samo došli u situaciju da je to i urađeno - rekla je Željka Stojičić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske.

Rukovodstvo Tehničke škole nezadovoljno zbog toga što gradonačelnik nije ispunio obećanja.

Očekuju da će im pomoći u obnovi kabineta.

- Obmanuo je i nas i učenike i javnost. Dobili smo samo nakon par nedjelja odgovor da on neće da uradi i prebacio je to sve na Vladu Srpske. Vlada može da uradi mnogo, ali ne može da uradi sve. Lokalna zajednica mora da podrži - kaže Vladimir Kuvalja, direktor Tehničke škole Banjaluka.

Odgovornost se prebacuje, a učenici trpe! Iz Gradske uprave se pravdaju da nemaju podršku skupštinske većine.

- Garantujem da nije bilo 43 miliona KM amandmana koji su smanjili budžetska sredstva, zaista bi ovo bilo urađeno u kompletu i bez Vlade Republike Srpske - istakao je Bojan Kresojević, gradski menadžer.

Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine Grada Banjaluka kaže da optuživati Skupštinu grada je samo pokazatelj nesposobnosti Bojana Kresojevića, Draška Stanivukovića ali i kompletnog kabineta.

- Na samo 300 metara od vašeg doma ili mjesta gdje mi stojimo, oni su povećali investiciju sa tri na 4,3 miliona KM za onu vodu pored Delte. I pitam se kako imaju sredstava za taj projekat, a nemaju za djecu u Tehničkoj školi - upitao je Ninković.

Sredstva za Tehničku školu ni ove godine nisu planirana budžetom.

Iz gradske Skupštine očekuju rebalans kako bi bio obezbijeđen novac neophodan za sanaciju kabineta u Tehničkoj školi.