latinica  ћирилица
13/06/2024 |  18:40 ⇒ 22:18 | Autor: RTRS

Čeka se odluka Suda BiH o spornom listiću za Dom naroda (VIDEO)

Sud BiH još nije odlučio po žalbi SNSD-a na odluku CIK da ponovo prizna sporni listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Dom naroda PS BiH - Foto: Ustupljena fotografija
Dom naroda PS BiHFoto: Ustupljena fotografija

Iz Suda je odgovoreno Radio-televiziji Republike Srpske da će javnost o tome biti obaviještena preko veb-stranice, ne precizirajući u kojem roku.

Od odluke zavisi da li SNSD-u ostaju četiri mandata u Domu naroda ili će CIK žrijebom odlučivati između SNSD-ove Snježane Novaković Bursać i PDP-ovog Nenada Vukovića.

Iz PDP-a najavljuju prekompoziciju vlasti ako dobiju svog delegata, a iz SNSD-a odgovaraju da se bez njih u vlasti, BiH bliži svojoj konačnoj tački.

Kao da politička situacija nije dovoljno zakomplikovana usvajanjem rezolucije o Srebrenici, djelovanjem nepriznatog Kristijana Šmita i brutalnim uplitanjem američke Ambasade, Sud BiH bi je mogao dovesti do usijanja, ukoliko odbije žalbu SNSD-a i ponovo u igru uvede glasački listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine. Ako je pak uvaži, četvrti delegat ostaje u rukama SNSD-a.

- Sud BiH preduzeće sve potrebne radnje da se blagovremeno obezbijede procesni uslovi za odlučivanje nakon čega će se pristupiti donošenju odluke, o čemu će javnost biti obaviještena putem veb stranice Suda - naveli su iz Suda.

CIK BiH je krajem maja ponovo priznala sporni listić PDP-a za izbor delegata u Dom naroda koji je od Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštije Republike Srpske proglašen nevažećim, nakon što je krnji Ustavni sud utvrdio da je povrijeđeno pravo slobode izbora te stranke. Pri tome im nije bilo mrsko da se obrate Sudu u kome nema srpskih sudija, kažu u SNSD-u, u kojem sada čekaju sudsku odluku na njihovu žalbu.

- Nama svima u Republici Srpskoj je jasno da od dana izbora postoji ujedinjena borba predstavnika opozicije iz Republike Srpske, dijela međunarodne zajednice i političkog Sarajeva koji imaju kontrolu unutar CIK-a, da ruše narodnu volju i pokušavaju da od gubitnika naprave pobjednika. To ne može da prođe - kaže Radovan Kovačević, delegat u Klubu Srba u Domu naroda PS BiH.

U PDP-u su svjesni ukoliko Sud BiH prihvati žalbu SNSD-a da je saga sa Domom naroda završena. U suprotnom, Nenad Vuković bi mogao da zamijeni Snježanu Novaković-Bursać, a to bi bez sumnje dovelo do pokušaja prekompozicije vlasti na nivou BiH.

- Ukoliko Sud BiH odbije žalbu SNSD i ukoliko metodom žrijebanja mandat dođe do PDP i mene personalno, mi ćemo pokrenuti proceduru razrešenja postojećeg Savjeta ministara i pokušati tražiti novu parlamentarnu većinu u PS BiH - kaže Vuković.

Eventualni scenario prema kome bi SNSD izgubio četvrtog delegata u Domu naroda nakon žrijebanja u CIK, ne bi srušio većinu na nivou BiH, smatra lider HDZ-a BiH Dragan Čović. Mada, priznaje, postoji želja mnogih da se stvari promijene.

- Ne želim da ulazim u tom, šta će se desiti ni da nagađam. Šta god da se desilo, to neće uticati na bilo kakve političke odnose pa čak ni poslovnički ni formalno, ali znam da odavno postoji želja da se neki odnosi promijene - kaže Čović.

Kovačević poručuje da je "bez SNSD-a teško napraviti bilo kakvu priču u Parlamentarnoj skupštini, jer to znači da se pravi priča bez Republike Srpske".

- A ako to želite, samo izvolite, to će samo da približi BiH njenoj konačnoj destinaciji - kaže Kovačević.

U Klub Srba Doma naroda PS iz Narodne skupštine prije više od godinu i po dana izabrana su četiri delegata iz SNSD-a i jedan iz SDS-a. Ukoliko bi lutrijom u CIK i došlo do zamjene SNSD-ovog sa PDP-ovim delegatom, BiH bez sumnje ušla bi u novu krizu, a postavlja se pitanje šta sa zakonima i ostalim aktima usvajenim u Domu naroda prije eventualnih promjena.