latinica  ћирилица
13/06/2024 |  19:13 ⇒ 20:59 | Autor: RTRS

Suljagić druge optužuje za govor mržnje, a poziva na rat i prijeti (VIDEO)

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić danas je trebalo da bude saslušan u Policijskoj upravi Zvornik, zbog, kako je navedeno, prijetnji koje je uputio zamjeniku načelnika ove Policijske uprave Adisu Cibraliću.
Emir Suljagić -
Emir Suljagić

Na društvenim mrežama naveo je da je odbio da bude ispitan bez prisustva advokata. Izjavu za Radio-televiziju Republike Srpske, po izlasku iz Policijske uprave nije dao. Kako je naveo, opet na društvenim mrežama, ne želi da komunicira sa medijskim kućama koje negiraju genocid i promovišu rat.

Јe li ovo govor mržnje i ko u ovom slučaju promoviše rat!?

Ugrožavanje bezbjednosti počinjeno na štetu policijskog službenika - ovako je Okružno tužilaštvo u Bijeljini okvalifikovalo krivično djelo za koje se Suljagić tereti. Potvrdili su za RTRS da je predmet protiv njega formiran.

- Policijskim službenicima PU Zvornik je naloženo preduzimanje svih potrebnih mjera i radnji u cilju prikupljanja dokaza, potrebnih za rasvjetljavanje predmetnog događaja i donošenja pravilne i zakonske tužilačke odluke - naveli su iz Tužilaštva.

Da policijski službenici iz Zvornika postupaju pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini u predmetu protiv Suljagića i da ga treba saslušati kao osumnjičeno lice, potvrđeno je iz nadležne Policijske uprave.

- Navedeno lice se sumnjiči da je 31.5. 2024. godine izvršio krivično djelo ugrožavanje bezbjednosti, tako što je putem telefona upućivao prijetnje pomoćniku načelnika Policijske uprave Zvornik, Adisu Cibraliću - naveli su iz PU Zvornik.

Suljagić se na društvenim mrežama požalio zbog poziva na saslušanje. Ovo je, navodi, tretman koji dobija od policije. Iako je sve jasno iz dopisa nadležnih institucija, navodi i da ne zna ko ga optužuje.

- Ovo je kako srpska policija tretira nesrbe: kao inferiorne ljude bez prava ili zakonitog postupka. U međuvremenu, članovi ove policijske stanice maltretiraju mene i ostale zaposlenike Memorijalnog centra Srebrenica, provodeći vanredne istrage protiv nas - naveo je Suljagić.

I tu nije kraj Suljagićevom iznošenju tvrdnji i to iz a tastature, jer ispred kamere nije želio. Bar ne ispred kamere RTRS-a. Pohvalio se tim, nakon što je napisao da je napustio Policijsku upravu Zvornik, odbivši da bude ispitivan bez prisustva njegovih advokata.

- Dok sam odlazio, pristupio mi je reporter RTRS-a, ali sam odbio da razgovaram s njim. Ne želim komunicirati s medijskim kućama koje negiraju genocid i promovišu rat - naveo je Suljagić.

Slučajno ili ne, ovakva Suljagićeva poruka na društvenim mrežama uslijedila je dan nakon što je RTRS objavio izjavu predsjednika Skupštine Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske Branimira Kojića, koji je, iznoseći manipulacije u vezi sa brojem ukopanih u, kako kaže, vojničkom groblju Potočari, naveo da su među upisanim žrtvama i pripadnici tzv. Armije BiH stradali tokom cijelog rata u Srebrenici. Među njima je pomenuo i Suljagićevog oca, koji je sahranjen kao žrtva iz jula 1995. godine, a poginuo je 1992. godine.

- Moj otac je ubijen na svom ognjištu, a njegov je ubijen u napadu na srpsko selo i sada njemu smeta što smo ga demaskirali što je sahranjen kao žrtva navodnog genocida. Smeta mu što iznosimo istine i na ovaj način pokušava da me ućutkuje, a moram da kažem da me neće ućutkati, svaku informaciju iznosiću javno i govoriću - rekao je Kojić.

I zbog toga što Kojić govori od Suljagića je dobio krivičnu prijavu. Kako god, bila ova izjava razlog ili ne za optužbe na račun RTRS-a, jedno je sigurno - Suljagić je u više navrata javno pozivao na rat. Sve je dostupno, i to na mjestu, na kojem u svojim objavama ne štedi ni RTRS ni policiju Srpske - na internetu.