latinica  ћирилица
13/06/2024 |  21:01 ⇒ 21:04 | Autor: SRNA

Izložba "Artikviteti" i književno veče Dušana Pop Đurđeva

Izložbom "Artikviteti" i književnom večeri Dušana Pop Đurđeva, književnika i dugogodišnjeg direktora Zmajevih dečijih igara, u Zvorniku je nastavljen Međunarodni festival humora i satire "Kriva Drina".
Festival humora i satire - Foto: SRNA
Festival humora i satireFoto: SRNA

Autor izložbe "Artikviteti" – ili kreativno čitanje poezije koja se gleda Đurđev rekao je Srni da je u načinu razmišljanja djece u 21. vijeku, nažalost, važnija slika od riječi.

- To je davno rekao Duško Radović, kada je kao televizijski čovek radeći emisiju "Slovo na slovo" primetio da je budućnost da se više gleda, nego što će se čitati. Nažalost, uprvo smo došli do toga - rekao je Đurđev.

Prema njegovim riječima, ako mladim ljudima nemate šta da povjerite, onda im se pridružite i pokušajte na neki način da im stavite knjigu u ruke.

- Pravio sam tu kombinaciju teksta i slike koje su malo karikirane na neki način, koje imaju svoj naslov - rekao je Đurđev i dodao da djeca, kada vide naslov i pogledaju sliku, to povežu asocijacima i dođu do nekog svog rješenja.

Prema programu festivala, sutra će biti održano finalno veče aforizama i uručena nagrada "Zlatna vijuga" za najboljeg aforističara.

Selektor Festivala "Kriva Drina" Stanislav Tomić rekao je da će na finalnoj večeri nastupiti 10 aforističara iz Srbije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i Republike Srpske, dok jedan učesnik dolazi iz Ciriha.

Voditelj festivalskog programa je Dejan Grujić, urednik Radio-televizije Srbije, glumac i novinar.

Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i grad Zvornik, a organizator zvornička Narodna biblioteka i muzejska zbirka.