latinica  ћирилица
13/06/2024 |  21:59 | Autor: SRNA

Aleksić: NATO mora da odgovara za posljedice bombardovanja osiromašenim uranijumom

NATO mora da odgovara za katastrofalne posljedice bombardovanja Srbije i Republike Srpske osiromašenim uranijumom i ova organizacija koja finansira ratove u svijetu treba da isplati štetu građanima koji masovno obolijevaju i umiru od kancera kao posljedice tog bombardovanja, rekao je večeras u Bijeljini advokat iz Niša Srđan Aleksić na promociji svoje knjige "Projektili pravde".
Srđan Aleksić - Foto: SRNA
Srđan AleksićFoto: SRNA

Aleksić je naveo da je "Balkanski sindrom" naziv za obolijevanje od kancera nakon izlaganja osiromašenom uranijumu na prostorima koje je NATO bombardovao, a u Republici Srpskoj to su sarajevsko naselje Hadžići, Han Pijesak i još neka mjesta.

- Advokat Anđelo Tartalja iz Italije već 20 godina zastupa italijanske vojnike na ovu temu. Prvi slučaj je bio za vojnika koji je boravio u Hadžićima, a do sada ima više od 400 presuda sa odštetom i do dva miliona evra - rekao je Aleksić.

On je istakao da radi na isti način u Srbiji, uradi se analiza biopsije u Italiji za svakog oboljelog ili umrlog od kancera koji je boravio na teritoriji bombardovanoj osiromašenim uranijumom, navodeći da je cijena te analize 65 evra.

- Urađene su dvije analize za građane Srbije i oba su imala po 500 puta više osiromašenog uranijuma u tijelu i na osnovu tih analiza možemo pred sudom dokazati uzročno-posljedičnu vezu sa NATO bombardovanjem, sa počinjenim ekocidom, jer zagadili su nam zemlju, vodu i vazduh i imaćemo katastrofalne posljedice naredne 4,5 milijarde godina - rekao je Aleksić.

On je naveo da je prvu tužbu u Srbiji pokrenuo 2001. godine za pukovnika Vojske Srbije, a odgovor NATO pakta na ovu tužbu je da oni imaju imunitet.

- Srpska Vlada im jeste dala imunitet da prolaze kroz Srbiju, nikako da čine ratni zločin bombardujući građane. NATO je u Srbiji posijao 15 tona osiromašenog uranijuma, što je ekvivalent 170 atomskih bombi. Oni su dužni da plate štetu, da liječe naše građane i da očiste zaostalu municiju - ocijenio je Aleksić.

On vjeruje u pozitivne presude i ističe da pravo treba tražiti pred domaćim sudovima i na osnovu sudske presude putem Bečke konvencije tražiti isplatu od NATO-a.

Aleksić je rekao da je pred Višim sudom u Beogradu pokrenuo 35 ovakvih predmeta i da svaki mjesec pokrene po 10 novih u kojima tuži NATO pred domaćim sudom gdje je šteta nastala, gdje je čovjeku povrijeđeno pravo na život i zdravlje.

On je naveo da je na knjizi "Projektili pravde" radio četiri godine, da se prevodi na ruski i njemački jezik, a najavio je i drugo izdanje dopunjeno novim dokazima krivice NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom za, kako je naveo, epidemiju kancera na tom prostoru.

Promocija knjige u Bijeljini održana je u Centru za kulturu "Semberija" i prvo je njeno predstavljanje u Republici Srpskoj.