latinica  ћирилица
14/06/2024 |  07:28 ⇒ 14:38 | Autor: sputniknews.com

Knežević: Na Svesrpskom saboru poslate poruke o jedinstvu srpskog naroda

Predsednik crnogorske Demokratske narodne partije Milan Knežević rekao je da mu je čast što je bio na Svesrpskom saboru u Beogradu i da su sa tog skupa poslate poruke o jedinstvu srpskog naroda i potrebi da se razgovara sa svim narodima na Balkanu.
Sjednica Vlade Srpske i Srbije (Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ) -
Sjednica Vlade Srpske i Srbije (Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)

- Tamo smo govorili Andrija Mandić i ja, poslali smo veoma korektne poruke koje idu u pravcu ne samo jedinstva srpskog naroda, nego i potrebe da razgovaramo sa svim narodima na Balkanu - rekao je Knežević.

On je saopštio da Crnu Goru vidi kao kao samostalnu, međunarodno priznatu državu, koja "ne smije da vodi antisrpsku politiku".

Knežević je rekao i da rezolucija o genocidu u Јasenovcu treba da bude prva na dnevnom redu sjednice crnogorske skupštine, a da nakon toga na red treba da dođe i inicijativa premijera Milojka Spajića za razrješenje ministra pravde Andreja Milovića.

- Ako neko misli da će DNP glasati po automatizmu, onda je u grdnoj zabludi. Suspendovali smo podršku Vladi Milojka Spajića, preduslov je izglasavanje rezolucije o genocidu u Јasenovcu, ali svakako želimo da čujemo obrazloženje i razloge premijera zašto inicira smjenu Milovića i da li oni korespondiraju našim zahtjevima i obrazloženjima koje smo saopštavali ranije - rekao je Knežević.

On je rekao da očekuje da će pitanje rezolucije o Јasenovcu do kraja juna doći na dnevni red i da je o tome razgovarao sa predsjednikom Skupštine Crne Gore i Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem.

- Voleo bih da to bude 28. juna, za Vidovdan i da simbolički pošaljemo poruku da se u Јasenovcu desio nezapamćeni genocid, koji mnogi pokušavaju da relativizuju i izjednače sa nekim zločinima - dodao je Knežević.

On je rekao da ne vidi zašto bi ta rezolucija pravila štetu Crnoj Gori, ako bude usvojena u Parlamentu.

Knežević je rekao da je to ideja koju je podržao crnogorski premijer Spajić, kad je rekao da će Crna Gora glasati za rezoluciju o Srebrenici i da nema ništa loše u tome da se Hrvatska "suoči sa genocidnom prošlošću njenih predaka iz NDH".

Istakao je da želi da on i DNP budu dio crnogorske Vlade.

- Ali, ako treba da budemo ministri i da klimoglavimo, da progutamo sve ovo što je protivno interesu srpskog naroda u Crnoj Gori, nećemo biti dio priče - dodao je Knežević u intervjuu za Vijesti.