latinica  ћирилица
14/06/2024 |  07:57 ⇒ 08:23 | Autor: sputniknews.com

Rusija poručila Zapadu: Svijet je počeo trezvenije da sagledava situaciju u Ukrajini

Svijet počinje trezvenije da procjenjuje ono što se dešava u Ukrajini, Rusija nije uzalud razotkrivala licemjerje Zapada, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.
Vasilij Nebenzja (Foto: EPA/SARAH YENESEL) -
Vasilij Nebenzja (Foto: EPA/SARAH YENESEL)

- Nisu uzaludni naši napori da "raskrinkamo" licemerje i "dvostruke standarde" Zapada u vezi sa ukrajinskom krizom na platformi UN. Vidimo da se u međunarodnoj zajednici formira mnogo trezvenija procena onoga što se dešava. Zapadnoj antiruskoj propagandi postaje sve teže da prevari većinu u UN, pogotovo kada joj se nameće ukrajinska agenda na uštrb razgovora o mnogo hitnijim pitanjima za svijet u razvoju - rekao je Nebenzja u intervjuu za Sputnjik.

Prema njegovim riječima, sekretarijat UN krši princip ravnopravnosti kada je u pitanju sukob u Ukrajini, a brojne institucije za ljudska prava i humanitarne organizacije koje rade na ukrajinskoj teritoriji nisu nepristrasne.

- Nemamo iluzija da će se zapadne delegacije ponovo pretvarati da su slijepe i gluve za sve vojne i druge zločine kijevskog režima, čiji su direktni saučesnici. Isto važi i za Sekretarijat UN, koji mora da se pridržava principa ekvidistance, ali ga u praksi stalno krši - napomenuo je Nebenzja.

On je istakao da će Ruska Federacija na sjednici Savjeta bezbejdnosti UN ukazati na geopolitičke rizike ukrajinskog korišćenja zapadnog oružja protiv civila u Rusiji.

U petak će biti održan sastanak Savjeta bezbjednosti UN na zahtjev Rusije na temu isporuka zapadnog oružja Kijevu.