latinica  ћирилица
14/06/2024 |  08:44 ⇒ 08:51 | Autor: sputniknews.com

Vanredno stanje na Floridi: Kuće i automobili pod vodom, prijete jače poplave (VIDEO)

Guverner Floride Ron de Santis proglasio je vanredno stanje u pet južnih okruga te savezne američke države, nakon što su obilne padavine poplavile oblast u kojoj živi više od osam miliona ljudi.
Poplave na Floridi (Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH) -
Poplave na Floridi (Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH)

Nekim oblastima, uključujući dijelove okruga Brovard i Majami-Dejd, prijete poplave opasne po život, saopštila je Nacionalna meteorološka služba, prenosi Rojters.

- Nekoliko mjesta prijavilo je između 45 i 63 centimetra kiše od ponedjeljka - rekao je Bob Oravek, prognostičar iz Centra za predviđanje vremena u Koledž Parku, Merilend.

Dodao je da se oluja sporo razvija, a da će trajati do subote ujutru.

Ne očekuje se da će se nevrijeme pretvoriti u tropsku oluju, ali prognoze navode da će naredna sezona imati veliki broj uragana.

Međunarodni aerodrom u Majamiju i Međunarodni aerodrom Fort Loderdejl-Holivud otkazali su ili odložili rekordnih 1.200 letova u srijedu, a očekuje da će se problemi u vazdušnom saobraćaju nastaviti do kraja radne nedjelje, prenose mediji.

U medijskim izvještajima i objavama na društvenim mrežama prikazani su zaustavljeni automobili i ljudi kako gaze ulicama prekrivenim vodom do bokova, ili veslaju u malim čamcima i kajacima.

U nekim oblastima voda je preplavila travnjake i stigla do ulaznih vrata kuća i drugih zgrada.