latinica  ћирилица
14/06/2024 |  08:47 ⇒ 09:22 | Autor: SRNA

Mitrović: Što čvršće uvezati privrede Srpske i Srbije

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović izjavio je da je veoma važno što čvršće uvezati privrede Srbije i Srpske, te naveo da je sa predstavnicima Srbije dogovoreno da u lokalnim zajednicama u Srpskoj bude sačinjen registar sa podacima o tome čime raspolažu kako bi Srbija mogla da usmjeri ulagače i da ta ulaganja budu što prije realizovana.
Vojin Mitrović - Foto: RTRS
Vojin MitrovićFoto: RTRS

Mitrović je najavio da bi u narednom periodu trebalo da bude aktivirana radna grupa čiji će glavni zadatak biti da analizira stanje u namjenskoj industriji u Srpskoj, mogućnost njenog podizanja na viši nivo, odnosno unapređenje saradnje sa Ministarstvom odbrane Srbije.

- Vrlo brzo ćemo sazvati komisiju i njen zadatak će biti da dostavi analizu o trenutnom stanju i mogućnosti dalje saradnje - rekao je Mitrović i zahvalio ministrima odbrane i privrede Srbije Bratislavu Gašiću i Adrijani Mesarević za nedavne susrete i topao doček u okviru Svesrpskog sabora u Beogradu koji je osržan u subotu, 8. juna.

On je naglasio da je potrebno ujediniti sve rezerve koje postoje u obje zemlje i maksimalno ih iskoristiti.

- S druge strane, Srbija ima svakodnevno velike zahtjeve za investicijama, kojima u dosta slučajeva ne može da udovolji - istakao je Mitrović.

Mitrović je naveo i da je sa Mesarevićevom razgovarao o privredi, osnovnoj djelatnosti kako Srpske, tako i Srbije.

- Postoji nekoliko tema koje su aktuelne, a jedna od njih je fabrika "Јumko" u Drvaru u Federaciji BiH koja je i podržana sredstvima Srbije. Zajedno sa Mesarevićevom posjetićemo pogon, sagledati stanje i utvrditi sa kakvim se problemima susreću u ovom kolektivu i kako Srpska i Srbija mogu da im pomognu - rekao je Mitrović.

On je naveo da je interesantna tema i industrijske zone, te najavio da bi uskoro trebalo da bude realizovana na području Zvornik-Bijeljina.

- Dogovoreno je da ćemo u narednih dvadesetak dana Mesarevićeva i ja uraditi analizu i sa svojim ekipama sagledati opravdanost, lokaciju i zakonsku regulativu koja pokriva ovu oblast - dodao je Mitrović.

On je istakao da Srpska već dobija određena zakonska rješenja koja su na snazi u Srbiji, a koja su dobrim dijelom usklađena sa direktivama EU i zahtjevima provrednih subjekata, odnosno tržišta, što je veoma korisno.

- Mi ćemo to prilagoditi našim uslovima i maksimalno iskoristiti - naglasio je Mitrović.

On je naveo da je razgovarano i o problemu neprofitabilnosti komunalnih preduzeća, te da je naglašeno da je rješenje u javno-privatnom partnerstvu i da su u tom smislu važna iskustva Srbije.

- Postoje zakonska rješenja koja regulišu ovu oblast u Srbiji i pokušaćemo to da prilagodimo i primijenimo u Srpskoj jer znamo da je stanje u komunalnim preduzećima u našim lokalnim zajednicama katastrofalno - rekao je Mitrović.

On je istakao da Republika Srpska želi da iskoristi svu zakonsku regulativu Srbije kada je riječ o standardizaciji i metrologiji, stranim ulaganjima, direktnim investicijama, državnoj pomoći.

- U Srpskoj se trenutno radi na pojedinim zakonima, ali ćemo u tom smislu iskoristiti iskustvo Srbije. Veoma je važno što ćemo dobiti pomoć Srbije u ljudstvu i u vezi sa zakonskim i podzakonskim aktima, koji bi bili primjenljivi u praksi - rekao je Mitrović.

Mitrović je naglasio da je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je Banjaluka prva destinacija ministara u Vladi Srbije, kao što to treba da bude Beograd za ministre u Vladi Srpske.