latinica  ћирилица
14/06/2024 |  09:07 | Autor: SRNA

Škipina: Već viđeni performansi opozicionih očajnika koje najviše boli zaključak 25

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina izjavio je da je održavanje Svesrpskog sabora, kao i zaključci, ciljevi i stavovi sadržani u Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koju su usvojile vlade Republike Srpske i Republike Srbije, od istorijskog značaja za cjelokupni srpski narod.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Škipina je naglasio da će 8. jun 2024. godine, kada je održan Prvi Sverpski sabor u Beogradu, sigurno ući u kalendar važnih događaja u srpskoj istoriji, te da će naša pokoljenja sa ponosom govoriti o njegovom značaju i ulozi u ovim izuzetno teškim i izazovnim vremenima po srpski narod.

- Sabori su imeli veliki značaj i u dosadašnjoj istoriji Srba, u čijem radu su učestvovali zvaničnici srpskih država i sveštenstva SPC, a na kojima su razmatrana najvažnija pitanja iz unutrašnje i spoljne politike, zakonodavstva, kao i pitanja koja su se odnosila na očuvanje srpskog jedinstva, tradicije, običaja, kulture, jezika, pisma, identiteta, porodice... U tome se ogleda i uloga Prvog svesrpskog sabora koji je usmjeren na promociju nacionalnih interesa, očuvanje mira, jačanje saradnje između Republike Srpske i Republike Srbije, kao i cjelokupnog srpskog naroda ma gdje on živio - naglasio je Škipina.

On je ocijenio da je od posebnog značaja činjenica da Deklaracija nije usmjerena protiv bilo kojeg drugog naroda, već da promoviše mir, dijalog i saradnju, a ono što je veoma važno za Republiku Srpsku jeste da je naglašena opredijeljenost za poštovanje i dosljedno primjenjivanje slova Dejtonskog sporazuma, a ne duha.

"Takođe, ovom deklaracijom nesumnjivo se garantuje ustavno-pravni položaj i status Republike Srpske, kao jednog od dva ravnopravna entiteta u državnoj zajednici BiH, kako je i predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom. Na taj način još jednom je potvrđeno da je Republika Srpska trajna kategorija i da niko, pogotovo stranci i zagovornici unitarne BiH, ne mogu dovesti u pitanje njeno postojanje i opstanak", naglasio je Škipina, dodavši da je održavanje Sabora i usvajanje Deklaracije rezultat odgovorne politike rukovodstava Srpske i Srbije, predvođenih predsjednicima Miloradom Dodikom i Aleksandrom Vučićem.

S obzirom na sadašnje vrijeme koje je veoma teško po srpski narod, prepuno izazova, pritisaka i ucijena, istakao je Škipina, Deklaracija ukazuje na potrebu saborovanja, okupljanja i povezivanja Srba, ali i svih stanovnika Srpske i Srbije.

Što se tiče sinhronizovanih napada opozicije u Srpskoj, predstavnika dijela međunarodne zajednice i bošnjačkog političkog rukovodstva, Škipina je rekao za Srnu da bi ga iznenadila drugačija rekacija i da je to potpuno očekivano, što je potvrda je Srpska na pravom putu.

- Strancima i političkom Sarajevu smeta svako okupljanje srpskog naroda, njegovog rukovodstava i predstavnika SPC, pogotovo Svesrpski sabor, koji je bio direktno usmjeren na promociju mira, dijaloga i dogovora domaćih lidera, bez stranog intervencionizma, što njima nikako ne odgovora, jer oni priželjkuju samo haos i tenzije u BiH i na Balkanu. Što se tiče opozicije u Srpskoj, koliko smo vidjeli, oni su i ovaj istorijski dokument i istorijsko saboravanje srpskog naroda iskoristili za jeftinu političku kampanju koristeći, kao i obično, lažni narativ s ciljem obmane naroda u Srpskoj i Srbiji - ukazao je Škipina.

On je naveo da od toliko izuzetno dobrih i ohrabrajućih zaključaka, ciljeva i stavova sadržanih u Deklaraciji, opozicija u Srpskoj se uhvatila sramne zloupotrebe velikog datuma - 9. januara, pokušavajući da na jadan i bijedan način pridobiju naklonost vlastitog naroda koji je prošao pakao tokom posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Te performanse opozicionih očajnika suvišno je komentarisati, jer njihovi već viđeni otužni scenariji po ko zna koji put potvrđuju da su oni samo obične lutke u kandžama stranaca koji sa njima manipulišu kako im drago, dok ovi šene od sreće ispunjavajući jedan po jedan "prljavi" zadatak ne bi li se kako dokopali vlasti. Ali uzalud, narod ih neće, jer narod najbolje zna da bi za šačicu vlasti istim tim strancima prodali i Republiku Srpsku, i srpski narod, i 9. januar, 15. februar i 15. septembar - naglasio je Škipina.

On je naveo da se ne sjeća da je za vrijeme vladavine sadašnje opozicije, nekada davno prije 20 godina, uopšte obilježavan 9. januar - Dan Republike onako kako se obilježava proteklih godina, a danas ga ti isti kao brane od Milorada Dodika koji je dobio američke sankcije i političko suđenje u Sudu BiH jer je grčevite branio ovaj praznik i bio na čelu organizacionog odbora za njegovo veličanstveno obilježavanje, uz još veličanstveniji svečani defile, kojem, koliko znam, ovi "napadači" nisu ni prisustvovali.

- Interesantno je da svih ovih dana grupa opozicionih očajnika ne popušta 9. januar, koji će biti i dalje obilježavan u Srpskoj, možda i ljepše, i jače i snažnije nego do sada, a da se nisu nijednom dotakli veoma bitnog zaključka pod tačkom 25 u kojem se kaže da "Svesrpski sabor smatra neprimjerenim postavljanje visokog predstavnika u BiH suprotno Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je propisano da je za imenovanje visokog predstavnika potrebna saglasnost strana ugovornica, kao i odgovarajuća rezolucija Savjeta bezbjednosti UN". Čini mi se, da ih upravo taj zaključak najviše i boli, jer je konstatovano da veliki prijatelj opozicionara Kristijan Šmit, sa kojim se često sastaju i čije naloge ispunjavaju, ipak, nije visoki predstavnik, već obični stranac koji nelegalno boravi u BiH - istakao je Škipina.