latinica  ћирилица
14/06/2024 |  10:10 ⇒ 11:10 | Autor: Agencije

Bajden ponovo izgubljen: "Odlutao" od svjetskih lidera (VIDEO)

Snimak američkog predsjednika DŽoa Bajdena koji se naizgled udaljava od lidera na samita Grupe sedam (G7) u Italiji , prije nego što ga je povukla italijanska premijerka Đorđa Meloni, postao je viralan na društvenim mrežama.
Bajden na G7 (Foto: EPA/GIUSEPPE LAMI) -
Bajden na G7 (Foto: EPA/GIUSEPPE LAMI)

Na snimku se vidi kako 81-godišnji predsjednik naizgled gubi fokus i udaljava se od grupe svjetskih vođa tokom demonstracije skoka s padobranom u četvrtak.

Okrenuo se ulijevo i prišao oficiru koji je pakovao padobran, podigavši mu palac prema gore.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni intervenisala je kako bi ga vratila među ostale lidere. Dvojica čelnika potom su pozirala za fotografisanje, dok je Bajden polako stavljao svoje prepoznatljive sunčane naočale.

Video kruži društvenim mrežama i izazvao raspravu, a neki su doveli u pitanje Bajdenovu sposobnost da služi još jedan mandat.

Viši zamjenik sekretara za javnost Bijele kuće Endrju Bejts branio je predsjednika, tvrdeći da je isječak bez konteksta.

- Čestita jednom od padobranaca i diže palac gore - rekao je Bejts na Iksu.

Ovo nije bio jedini bizaran incident koji uključuje Bajden na samitu G7. Prije toga na jednom snimku se može vidjeti kako američki predsjednik nespretno salutira Meloni prije nego što je otišao s pozornice.

Ovo je samo jedan od mnogih incidenata koji izazivaju zabrinutost, te se mnogi pitaju da li Bajden može voditi najmoćniju svjetsku državu još četiri godine.