latinica  ћирилица
14/06/2024 |  12:19 ⇒ 12:21 | Autor: SRNA

Micotakis rekonstruisao kabinet

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekonstruisao je svoj kabinet da bi podstakao borbu Vlade sa krizom troškova života, ali je zadržao ministre spoljnih poslova i finansija na njihovim funkcijama radi demonstracije kontinuiteta politike.
Kirijakos Micotakis (Foto: EPA-EFE/ACHILLEAS CHIRAS) -
Kirijakos Micotakis (Foto: EPA-EFE/ACHILLEAS CHIRAS)

Promjene su najavljene nakon što je Micotakisova stranka desnog centra postigla lošiji rezultat nego što se očekivalo na izborima za Evropski parlament prošlog vikenda.

On je zadržao ministra finansija Kostisa Hacidakisa i ministra spoljnih poslova Јorgosa Gerapetritisa, a imenovao je Takisa Teodorikakosa za ministra razvoja i premjestio Nikija Kerameusa iz Ministarstva unutrašnjih poslova u Ministarstvo rada.

Bivši ministar odbrane Nikos Papanajotopulos imenovan je za ministra migracija.

Uprkos ekonomskom oporavku nakon decenije bolnih mjera štednje, plate u Grčkoj i dalje su ispod prosjeka EU.

Micotakis je "protestno" glasanje na izborima za Evropski paralament pripisao visokim troškovima života.

On je rekao da će njegova vlada pokušati da se, u okviru budžetskih ograničenja, izbori sa rastućim cijenama prehrambenih proizvoda, ali je odbacio ideju smanjenja poreza na promet.

Nova demokratija, koja vlada Grčkom od 2019. godine, bila je prva sa 28,3 odsto glasova na evropskim izborima, ali je to daleko od 33 odsto, što je postavio kao cilj tokom predizborne kampanje, piše portal "Ekatimerini".

Ovaj rezultat bio je znatno ispod 40 odsto, koliko je Micotakisova stranka dobila na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima u Grčkoj.