latinica  ћирилица
14/06/2024 |  13:17 | Autor: RTRS

Prvi upisni rok u srednje škola za odlične učenike 17. juna

Prvi upisni rok u srednje škole u Republici Srpskoj za odlične učenike, koji imaju 60 i više bodova, počeće u ponedjeljak, 17. juna, a rezultati će biti objavljeni 20. juna. Iduće školske godine u prvi razred predviđen je upis za 10.197 učenika. Upisivanje svršenih osnovaca u prve razrede srednjih škola obavljaće se i u julskom upisnom roku. Deficitarna zanimanja biće i ove godina stipendirana od lokalnih zajednica i Vlade Srpske.
Srednjoškolci - Foto: RTRS
SrednjoškolciFoto: RTRS

Svršeni osnovci koji imaju manje od 60 bodova sa upisom u čevorogodišnje i trogodišnje škole počinju 24, a završavaju 26.juna. Za kandidate koji se ne upišu u prvom upisnom roku, biće organizovan i drugi upisni rok, naglasila je za Radio Republike Srpske načelnik za srednje stručno i obrazovanje odraslih u resornom ministarstvu, Tijana Rađević Drljača.

- Prijem dokumenata u ovom roku će se obaviti od 1.jula do 3. jula. Rezultati će biti obajvljeni 5. jula a drugi termin upisa je od 8. jula do 12. jula. Kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje upisuju se u škole, odnosno smjerove u gimnazijama, struke i zanimanja u srednjim tehničkim i srednjim stručnim školama gdje ima slobodnog mjesta - poručila je Rađević Drljača.

Јedna od novina u novoj školskoj godini je uvođenje oglednog sportskog odjeljenja u Gimnaziji u Banjaluci, istakla je načelnik za opšte srednje i umjetničko obrazovanje, Sanja Račić i dodala da se upis u umjetničke škole od ove godine razlikuje u odnosu na prethodne, jer je uveden poseban ispit.

- Poseban ispit polažu svi kandidati bez obzira da li su prethodno završili osnovnu muzičku školu. Na posebnom ispitu kandidat može ostvariti najviše 100 bodova. Da bi se učenik rangirao za upis u umjetničke škole, potrebno je da na ovom ispitu ostvari najmanje 50 bodova - naglasila je Račićeva.

Kao i ranijih godina , deficitarna zanimanja, koja su potreba tržištu rada biće stipendirana od lokalnih zajednica i Vlade Srpske, potvrdila je Tijana Rađević Drljača.

- Neka od najčešćih zanimanja koja su definisana kao deficitarna su bravar-zavarivač, u struci Mašinstvo i obrada metala, zatim elektroinstalater, u struci Elektrotehnika električar, konobar i kuvar – u struci Ugostiteljstvo i turizam. U narednoj školskoj godini u 28 lokalnih zajednica stipendiraće se zanimanja koja su definisana kao deficitarna, a ukupno ih je 15 - kaže Rađević Drljača.

U srednjim školama u Bijeljini ponuđena zanimanja prilagođena su potrebama tržišta rada naglasio je za Radio Republike Srpske predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Bijeljina, Duško Đurić. O najvećem interesovanju budućih srednjoškolaca kaže:

- Sve je veći interes učenika za trogodišnje školovanje, jer to su najčešće zanimanja koja nedostaju tržištu rada u Republici Srpskoj - kaže Đurić.

Sve je spremno za upis u srednje škole i na području Istočno-hercegovačke regije, gdje će budućim srednjoškolcima biti ponuđena i nova zanimanja naglasila je predsjednik Aktiva direktora srednjih škola ove regije, Dušanka Babić.

- Od školske 2024/25 godine u Trebinju novo zanimanje - ugostiteljski tehničar i arhitektonski tehničar, dok je u Nevesinju novo zanimanje – tehničar elektorenergetike - istakla je Babićeva.

Plan upisa učenika u srednje škole i u drugim lokalnim zajednicama širom Srpske nije se znatno mijenjao u odnosu na prošlu godinu. Ove godine osnovnu školu završilo je 9.000 učenika, a u prvi razred srednje škole naredne školske godine predviđen je upis više od 10.000 učenika.