latinica  ћирилица
14/06/2024 |  13:49 ⇒ 13:50 | Autor: SRNA

Karan: Ratnohuškačke izjave Heleza ruše mogućnost zajedničkog života

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da ratnohuškačka izjava ministra odbrane u Savjetu ministara BiH Zukana Heleza o ukidanju Srpske ide u smjeru toga da nadležno tužilaštvo po službenoj dužnosti pokrene krivični postupak za rušenje ustavnog poretka BiH.
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

Karan je rekao da su potpuno antiustavne i antidejtonske najnovije izjave i prijetnje Heleza o ukidanju, podjeli i navodnom brisanju imena Republike Srpske nakon usvajanja repolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

On je istakao da su takve Helezove izjave više nego loše i teške, te da su nastavak ratne bošnjačke politike u smjeru nestanka Srpske i Srba na ovim prostorima.

- One upravo negativno govore o odnosu prema srpskom konstitutivnom narodu i zajedničkom životu u BiH - rekao je Karan novinarima u Višegradu.

On je naglasio da je BiH federalna država koja treba da počiva na zajedničkim imeniteljima, te je dodao da ljudi, poput Heleza, ruše te uslove i elemente mogućeg zajedničkog života.

- Helezove izjave ne samo da su ratnohuškačke, već idu u smjeru toga da po službenoj dužnosti nadležno tužilaštvo pokrene krivični postupak za rušenje ustavnog poretka BiH. Takvi ljudi čija su usta puna BiH najveći su njeni rušioci. Kako god, to nije naša BiH, to je ona bošnjačka, unitarna. I neće to biti. Biće samo zajednička država tri konstitutivna naroda na dobro poznatim principima - zaključio je Karan.

Helez je ranije najavio da će bošnjačke vlasti, u svjetlu rezolucije o Srebrenici, zatražiti ukidanje Republike Srpske, tako što će ona biti podijeljena na dva kantona, a njeno ime biti izbrisano zauvijek.

On je zaprijetio da će Srbi "izvući deblji kraj" ako se ne povinuju njegovom planu o podjeli, i proći, kako je rekao, kao Srbi iz Republike Srpske Krajine, koji su protjerani u hrvatskoj akciji "Oluja".

Helez je mišljenja da bi za Srbe bila "prednost" ako bi se sami iselili iz Republike Srpske i BiH.