latinica  ћирилица
14/06/2024 |  14:21 | Autor: SRNA

Srpske nacionalne organizacije iz regiona podržale Deklaraciju

Konferencija krovnih srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona danas je na vanrednoj sjednici u Novom Sadu jednoglasno usvojila zaključak kojim pruža apsolutnu podršku Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koja je usvojena na Svesrpskom saboru.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Učesnici konferencije, politički predstavnici Srba iz Rumunije, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Albanije i BiH dali su punu i bezrezervnu podršku državnim rukovodstvima Srbije i Republike Srpske u naporima za očuvanje mira, državne stabilnosti i jedinstva srpskog naroda, saopšteno je iz kabineta ministra Đorđa Milićevića, koji je u Vladi Srbije zadužen za odnose sa dijasporom.

Milićević je pozdravio učesnike skupa i poručio da raznolikost u geografskoj rasprostranjenosti samo dodatno potvrđuje snagu i jedinstvo srpskog naroda.

On je podsjetio da su Deklaraciju na Svesrpskom saboru usvojile vlade Srbije i Republike Srpske, u prisustvu predsjednika Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, ali i Njegopve svetosti patrijarha srpskog Porfirija i članova Sinoda Srpske prvoslavne crkve.

Milićević je ocijenio da je Deklaracija kamen temeljac napora da se osigura bolja i sigurnija budućnost za sve Srbe, bez obzira na to gdje žive.

- Stoga je izuzetvo važna i vaša podrška koju dajete ovoj Deklaraciji i našim državnim rukovodstvima. Samo zajedničkim snagama možemo da odgovorimo na izazove sa kojima se suočava naš narod. Naša snaga leži u našem jedinstvu, solidarnosti i zajedničkom radu na očuvanju naših prava, kulture i identiteta - rekao je Milićević.