latinica  ћирилица
14/06/2024 |  14:46 ⇒ 14:46 | Autor: RTRS

Maričić: Rok za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije ističe u ponedjeljak

Poreska uprava Republike Republike Srpske podsjeća obveznike da rok za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika nove fiskalizacije u Srpskoj ističe u ponedjeljak, 17. juna, te ih poziva da to izvrše i tako izbjegnu eventualne sankcije.
Nova fiskalna kasa - Foto: Ustupljena fotografija
Nova fiskalna kasaFoto: Ustupljena fotografija

Direktor Poreske uprave Srpske Goran Maričić rekao je da je Zakonom o fiskalizaciji propisana prekršajna odgovornost za obveznike fiskalizacije koji u zadatom roku ne pokrenu postupak inicijalne fiskalizacije, saopšteno je iz Poreske uprave.

- Pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije je vrlo jednostavno. Sve što je potrebno je da Poreskoj upravi podnesete prijavu za registraciju poslovnog prostora, zahtjev za izdavanje bezbjednosnog elementa i zahtjev za subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije - naveo je Maričić.

Pojasnio je da se sve prijave podnose elektronskim putem posredstvom internet stranice Poreske uprave Republike Srpske.

Maričić je naglasio da je preduslov za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije da obveznik sa Poreskom upravom ima zaključen ugovor o korištenju Elektronskog sandučeta Poreske uprave i ugovor sa ovlaštenim operaterom fiskalnog sistema radi isporuke i postavljanja elektronskih fiskalnih uređaja.

Prema njegovim riječima, prvoj grupi obveznika fiskalizacije pripadaju dosadašnji obveznici fiskalizacije, odnosno oni koji su i do sada bili dužni da registruju svaki pojedinačni promet robe i usluga postojećim fiskalnim kasama.

Maričić je naglasio da tu pripadaju i oni koji su registrovali obavljanje djelatnosti za koje postoji obaveza evidentiranja prometa fiskalnom kasom do dana objavljivanja javnog poziva za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, koji je objavljen 17. aprila i sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog sistema i Poreske uprave, kao i rokove.

Poreska uprava Republike Srpske još jednom podsjeća da sva potrebna uputstva i obrasce potrebne za prelazak na novi sistem fiskalizacije obveznici mogu pronaći na internet stranici ove uprave.