latinica  ћирилица
14/06/2024 |  14:50 | Autor: sputniknews.com

NATO: Putinovi uslovi za prekid vatre u Ukrajini - uspjeh vojnih ciljeva Rusije

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg izjavio je da uslovi ruskog predsjednika Vladimira Putina za prekid vatre u Ukrajini, koji podrazumijevaju da Kijev povuče svoju vojsku iz novih ruskih regiona, predstavljaju uspjeh vojnih ciljeva Rusije.
Јens Stoltenberg (Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS, ilustracija) -
Јens Stoltenberg (Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS, ilustracija)

On je ujedno rekao da na predstojećem samitu u Vašingtonu zemlje NATO-a planiraju da se dogovore o povećanju vojne proizvodnje.

- Na samitu u Vašingtonu, zemlje NATO-a će se dogovoriti da izdvoje sredstva za povećanje vojne proizvodnje - rekao je on.

Istovremeno, poljski ministar odbrane Vladislav Kosinjak Kamiš saopštio je novinarima da se 13 zemalja NATO-a složilo da prebace tenkove u Kijev.

- Ovu koaliciju je potpisalo trinaest zemalja, Poljska je lider, zajedno sa Nemačkom i Italijom. Pored te tri države, tu su i Grčka, Portugal, Švedska, Velika Britanija, Kanada, SAD i Turska - precizirao je on.

On je pojasnio da je riječ o "tenkovskoj koaliciji", koja je predstavljena u martu u Varšavi. Glavni zadatak tog udruženja je da objedini napore zemalja NATO-a za snabdijevanje Ukrajine oklopnim vozilima.