latinica  ћирилица
14/06/2024 |  15:16 ⇒ 15:24 | Autor: Agencije

Orban: EU birokrate rade kako im Soroš kaže

Kaznu za nepoštovanje pravila o prihvatanju migranata naredio je sud Evropske unije u Luksemburgu, a njime upravlja američki milijarder DŽordž Soroš, rekao je premijer Mađarske Viktor Orban, komentarišući jučerašnju odluku Evropskog suda pravde i kaznu koju Brisel očekuje da će Mađarska platiti.
Viktor Orban (foto: EPA-EFE/ZOLTAN MATHE) -
Viktor Orban (foto: EPA-EFE/ZOLTAN MATHE)

Sud je, podsjetimo, odlučio da kazni Mađarsku u iznosu od 200 miliona evra, a Budimpešta bi, prema odluci suda, takođe, trebalo da isplaćuje milion evra dnevno zbog nepoštovanja prethodnih odluka suda, koje se tiču opšteevropskih pravila o prijemu migranata na kontinent.

U pitanju su odluke iz prethodnih godina kada je sud presudio protiv Mađarske zbog njenih oštrih ograničenja za migrante.

- Ovu odluku (od juče) donio je sud DŽordža Soroša. Opšte je poznato da je 'briselski balon' pun Soroševih ljudi. To važi za Evropski parlament, Evropsku komisiju i sud - izjavio je Orban danas za radio stanicu "Košuta".

Soroš, prema njegovim riječima, ima stari plan da u Evropu svake godine dovozi po milion migranata kako bi se "izmijenio tradicionalni hrišćanski evropski izgled kontinenta", te Evropa pretvorila u "kontinent sa mješovitim stanovništvom". Kako bi to postigao, milijarder evropskim zemljama daje kredite i tako finansira menjanje strukture evropskog kontinenta, objasnio je premijer Mađarske.

Ipak, Budimpešta ne planira da isplati ovu kaznu, a neće ni promijeniti svoju migracionu politiku, istakao je Orban.

Protivljenje mađarskoj migracionoj politici počelo je, podsjetimo, 2020. godine kada je sud EU ukazao da se niz mađarskih zakona o prijemu migranata ne poklapa sa evropskim.

Sud je presudio protiv Budimpešte i ukazao da sve države EU moraju da se pridržavaju njegovih odluka, jer, u suprotnom, mogu biti izrečene finansijske mjere.

Izvor: rt.rs