latinica  ћирилица
14/06/2024 |  16:19 | Autor: Agencije

Zaharova: Kijev lišava Ukrajince realne šanse za mir

Bankova ulica (u kojoj se nalazi kabinet ukrajinskog predsjednika) je već dovela Ukrajinu i Ukrajince do krajnje tačke, a "novim izjavama žele da liše građane Ukrajine realne šanse za mir", rekla je novinarima portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući to što je Kijev odbio mirovni predlog predsjednika Rusije Vladimira Putina.
Marija Zaharova (foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV) -
Marija Zaharova (foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV)

Kabinet Volodimira Zelenskog odbacio je, podsjetimo, prijedlog, koji je Putin izložio danas, tvrdeći da nije riječ o ozbiljnom pokušaju da se postigne sporazum o miru i da nije relevantan za bilo kakve pregovore. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je saopštilo da je Putinov prijedlog pokušaj sabotaže sutrašnjeg samita u Švajcarskoj.

Putin je danas u svom obraćanju rukovodstvu ruskog MSP-a poručio da će do prekida vatre u Ukrajini doći u onom trenutku kada Kijev potpuno izvede vojsku sa teritorije Zaporoške i Hersonske oblasti, kao i iz DNR i LNR. Takođe, Kijev mora zvanično da obavijesti Moskvu o garancijama da Ukrajina neće ući u NATO, i samo u tom slučaju Rusija će garantovati nesmetan izlazak ukrajinskih snaga sa teritorije ovih regiona, objasnio je Putin.

Izvor: rt.rs