latinica  ћирилица
14/06/2024 |  16:49 ⇒ 17:06 | Autor: SRNA

Galijašević: Helezova provokacija srpskog naroda i napad na Dejton

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević smatra da prijetnje etničkim čišćenjem Republike Srpske koje je izrekao ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez predstavljaju provokaciju srpskog naroda, napad na Srpsku i Dejtonski mirovni sporazum, ali istovremeno i crtanje mete na leđa Bošnjacima.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

Galijašević je istakao da Helezova izjava izrečena sa pozicije ministra odbrane u Savjetu ministara, a ne nekog privatnog lica iz Bugojna pokazuje da BiH nije država, te da se ta činjenica upravo ogleda po ponašanju koje dolazi iz Sarajeva.

On je upitao da li je Helez svjestan svog stava uperenog protiv naroda čiji su predstavnici učestvovali u njegovom izboru, te ukazao da i Republika Srpska izdvaja sredstva za njegovu platu i službena putovanja.

- Ono što je Helez propustio da vidi jeste da pozicija ministra odbrane u Savjetu ministara, iako nosi elemente zvaničnosti i političke snage, moći i uticaja, predstavlja poziciju bez vojske. Nema vojske koja bi krenula i realizovala te njegove ideje etničkog čišćenja Republike Srpske - rekao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, kada Helez kaže da Srbi trebaju napustiti Republiku Srpsku i da će on ili neko uraditi ono što je urađeno sa Srbima iz Hrvatske u Republici Srpskoj Krajini, to govori da će sprovesti etničko čišćenje milion Srba iz Republike Srpske, nekoga protjerati i ubiti, uništavati imovinu.

- Iako ima dovoljno ludila da to kaže i uradi, fali mu vojska koja bi to realizovala. On nije ni Pinoče, ni Musolini, ni Adolf Hitler. On jeste lud kao oni, ali nema vojnu silu da bi mu stajala na raspolaganju - rekao je Galijašević.

On je istakao da Helezove priče dolaze uoči najvećeg muslimanskog praznika Kurban- bajrama, u vrijeme kada sa svojim političkim sabratom Ramom Isakom organizuje prijem na koji dolazi svijet zapadne diplomatije u Sarajevu.

- Onda znamo izvor i razloge prijetnji koje upućuje Srbima, a koje se nastavljaju na one svakodnevne iz Ambasade SAD, Suda i Tužilaštva BiH, Ministarstva inostranih poslova, u stvari, od ljudi koji u Sarajevu prosto ne vide gdje žive - rekao je Galijašević.

On je rekao da su muslimani okruženi Republikom Srpskom i Herceg-Bosnom, Srbijom i Hrvatskom, ali i hrišćanskom Evropom zbog čega bi trebali da prestanu da proganjaju Srbe i Hrvate i da učine sve da budu u dobrim odnosima sa komšijama, da se izmire i pronađu puteve kompromisa koje je Dejtonski mirovni sporazum utemeljio.

- Takva država po idejama ministra odbrane u Savjetu ministara ne može postojati i to neko mora objasniti Helezu - napomenuo je Galijašević.

On smatra da takve ratnohuškačke izjave, ali i grafiti na ambasadama zemalja koje ne podržavaju sarajevsko ludilo predstavljaju odvlačenje pažnje od stvarnog problema - da je Sarajevo danas most za pritisak narko-kartela na Evropu, kao što je juče bilo most za djelovanje radikalnog islamističkog faktora u Evropi i izvođenje terorističkih akcija.