latinica  ћирилица
14/06/2024 |  17:48 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

Sve što je do njega dao je, izvojevao slobodu Srpskoj i Banjaluci - general Momir Talić (VIDEO)

Što je bilo do čovjeka učinio si i više od toga. Ostalo je bilo do sudbine - riječi su sa nadgrobnog spomenika generalu Momiru Talić.
Izložba ordenja Momira Talića - Foto: RTRS
Izložba ordenja Momira TalićaFoto: RTRS

Životni put generala počeo je iz rodne Piskavice. Nakon završene osnovne škole odlazi u vojne škole, završava Vojnu akademiju, bio je oficir Јugoslovenske narodne armije. Promijenio je više garnizona, od Beograda, Maribora, Valjeva, a pred početak ratnih zbivljanja dolazi u svoju Banjaluku na dužnost načelnika štaba Petog korpusa.

Priča porodice Talić liči na mnoge priče srpskih porodica ako poredimo period od 1941. do 1945. godine i od 1991. do 1995. godine, priču počinje viši kustos za istoriju Republike Srpske Ostoja Railić.

O genaralu Taliću njegovi saradnici i savremenici govorili su kao o dobrom čovjeku mirne naravi, ali sa odlučnim potezima komandovanja kada je prioritet bilo stvaranje države.

Prošle godine Muzej Republike Srpske dobio je dio zaostavštine generala Momira Talića zahvaljujući istoričaru Ostoji Railiću koji se obratio porodici Talić i koji vrijedno prikuplja građu istorije Srpske

Ključ grada Banjaluka, sa Poveljom "Počasni građanin grada Banjaluke" posthumno je ove godine dobio general Momir Talić. To je veliko priznanje, prije svega za generala, a zatim i za porodicu. To je znak da ni grad Banjaluka, koji je on toliko volio, a ni građani Republike Srpske ne zaboravljaju koliki je značaj njegovog djela i svega onoga što je uradio za Srpsku, rekao je sin generala,Momir Talić.

Banjalučanin, heroj odbrambeno-otadžbinskog rata, heroj Republike Srpske, vojskovođa Vojske Republike Srpske-general Momir Talić, vjerujem da je ponosan na sve ono što danas radimo i njegujemo, ponosno ističe istoričar Ostoja Railić.