latinica  ћирилица
14/06/2024 |  18:27 ⇒ 18:37 | Autor: RTRS

Ambasada Srbije u BiH: Najoštrija osuda vandalskog čina (FOTO)

Najstrože osuđujemo današnji vandalski čin ispisivanja neprimjerenog grafita na zgradi pored naše ambasade u Sarajevu, naveli su iz Ambasade Republike Srbije u Bosni i Hercegovini.
Novi vandalizam u Sarajevu - Foto: Ustupljena fotografija
Novi vandalizam u SarajevuFoto: Ustupljena fotografija

- Pozivamo nadležne organe BiH da, u najkraćem roku, preduzmu mjere iz svojih nadležnosti, kako bi se počinioci ovog djela što prije identifikovali i priveli pravdi - navedeno je u saopštenju Ambasade Srbije u BiH.

Takođe, Ambasada Republike Srbije u BiH poziva predstavnike institucija u BiH da se javno ograde od ovakvih etnički i nacionalno motivisanih djela.

Ustupljena fotografija

- Međusobno uvažavanje sva tri konstitutivna naroda koja žive u BiH, ali i država u regionu, osnovni je preduslov mira i stabilnosti. Uzimajući u obzir da su na meti vandala danas u Sarajevu i ambasade Slovačke i Mađarske, želimo da verujemo da je ovakvo raspirivanje mržnje samo izolovani slučaj, izveden od strane pojedinaca - navodi se u saopštenju.

Ističu da će Srbija nastaviti da bude konstruktivan partner državama u okruženju.

- Srbija će se uvijek zalagati za bolju budućnost svih građana, bez obzira na nacionalnu, etničku i vjersku pripadnost - dodaje iz Ambasade.