latinica  ћирилица
14/06/2024 |  18:53 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Vandalizam zbog glasanja u UN; Grafiti na ambasadama Mađarske i Slovačke u Sarajevu i na zgradi pored ambasade Srbije (VIDEO)

U Sarajevu danas serijski vandalizam. Na zgradama ambasada Slovačke i Mađarske pojavili su se grafiti sa brojem 8.372, koji se u bošnjačkoj javnosti navodi kao broj stradalih u Srebrenici. Potom je na zgradi pored ambasade Srbije ispisan grafit "genocidaši". Policija istražuje. Struka upozorava - prekršena diplomatska pravila. I to može da ima ozbiljne posljedice.
Novi vandalizam u Sarajevu - Foto: Ustupljena fotografija
Novi vandalizam u SarajevuFoto: Ustupljena fotografija

Na ogradama diplomatskih predstavništava Mađarske i Slovačke u Sarajevu ispisani grafiti, direktno su kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima. Struka upozorava da se ugrožava bezbjednost diplomatama zemalja koje nisu podržale spornu Rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Mađarska je u Generalnoj skupštini UN glasala protiv, dok je Slovačka bila uzdržana.

- Zaista nije u redu jer zemlja domaćin nosi odgovornost za njihovu bezbjednost. To može da bude i stavljanje mete na čelo tih ambasada i njihovih predstavnika - smatra Miloš Šolaja, redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Univerziteta u Banjaluci.

Šolaja kaže da je ovo i politička poruka zbog glasanja u Generalnoj skupštini UN, ali i regovanje na nedavnu najavu Okružnog tužilaštva u Bijeljini da će da istraže manipulacije brojem stradalih u Srebrenici.

Bošnjačkim ekstremistima smeta svako ko se stara o međunarodnom pravu, pa su sada na udaru i ambasade Mađarske i Slovačke kaže politički analitičar Stevica Deđanski.

- Oni to rade, zato što nema šta drugo da nude svojim građanima, da li ste vidjeli neki projekat koji je ponuđen građanima BiH koji dolazi od centralne vlasti. Nema, ako nešto ima, ima u Republici Srpskoj - kaže Stevica Deđanski, politički analitičar.

Nakon Slovačke i Mađarske na obali Miljacke kraj ambasade Srbije ispisan je uvredljiv grafit. Iz Beograda poručuju da se manipulacijom žrtvama u vandalskoj režiji samo raspiruje mržnja.

- Ovo je poruka srpskom narodu u BiH, posebno u Republici Srpskoj, da će nakon rezolucije nastaviti svoju strategiju unitarizacije BiH i poništavanja nadležnosti Republike Srpske u skladu sa izjavama ambasadora, prije svega SAD-a i Velike Britanije - kaže Mitar Kovač poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Iz ambasada Slovačke i Mađarske bez komentara. Iz Ambasade Srbije najstrože osuđuje današnji vandalski čin i pozivaju nadležne da, u najkraćem roku, otkriju počinioce i privedu pravdi.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo kažu da grafit kraj ambasade Srbije tretiraju kao povredu ravnopravnosti čovjeka i građanina, a brojeve na mađarskim i slovačkim diplomatskim predstavništvima su oštećenje tuđe stvari. I na kraju uobičajena lakonska formulacija - istraga je u toku.