latinica  ћирилица
14/06/2024 |  19:22 ⇒ 19:23 | Autor: RTRS

Višković: Događaji u Sarajevu i Mostaru najveći poraz za suživot u BiH

Dva današnja nemila događaja iz Sarajeva i Mostara direktno utiču na bezbjednost diplomatskih predstavnika stranih zemanja, kao i Srba povratnika u FBiH i narušavaju bilo kakvu ideju suživota u BiH, istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Višković je istakao da je nedopustiv čin vandalizma koji je jutros zabilježen u Sarajevu prilikom kojeg su ispisani uvredljivi grafiti pored ambasada Srbije, Slovačke i Mađarske, i nedvosmisleno su im upućeni.

- Ovakvi postupci direktno daju do znanja kakav je položaj Srba u BiH, kao i svih onih koji ne misle kao mentori iz zapadnih ambasada i dio političkih predstavnika Bošnjaka - rekao je Višković.

On je istakao da je ovakvo ponašanje najbolji pokazatelj kako se BiH odnosi prema zemljama koje su joj prijatelji, ali, na svu sreću, Republika Srpska je do sada uspjela napraviti odstupnicu od takvog odnosa unutar BiH.

- Najveći poraz za bilo kakve ideje suživota i, na kraju, normalnog odvijanja demokratskih procesa u FBiH jeste izostanak oštre osude i reakcije relevantnih predstavnika iz FBiH - kazao je Višković.

Nažalost, dodao je on, ovo je potvrda da rezolucija koja je donesena ima glavni i jedini cilj stigmatizaciju Srba, te da ne doprinosi bilo kakvom poboljšanju odnosa unutar BiH, čak, naprotiv, današnji čin je dokaz da je ona svojevrsni alibi i motiv za radikalizam koji nikome neće donijeti dobro, a najmanje BiH.

Višković je istakao da, takođe, događaj iz Mostara, gdje je srpskom povratniku zapaljen automobil, daje jesnu sliku stanja i nivoa bezbjednosti za Srbe u FBiH.

- Zaista ovakavi nemili događaji u istom danu u jednom entitetu zabrinjavaju i traže hitno reagovanje. Mostar je poznat kao grad u kojem su često na meti Srbi i njihova imovina, kao i imovina Srpske pravoslavne crkve, a zbog izostanka reagovanja pravosudnih institucija, tu smo gdje jesmo - naglasio je Višković.

On je pozvao sve relevantne nosioce političke odgovornosti u FBiH, kao i one koji imaju uticaja na trenutnu situaciju da se osvijeste, jer ovakvo stanje može dovesti do većih incidenata i same bezbjednosti Srba u FBiH, koja je već sada veoma ugrožena.

Na zidu zgrade koja se nalazi u blizini Ambasade Srbije u Sarajevu ispisan je grafit "genocidaši".

Vandali su prethodno ispisali navodni broj žrtava u Srebrenici na ogradama ispred Ambasade Mađarske u Sarajevu koja je na glasanju o rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN bila protiv, te ispred Ambasade Slovačke koja je bila uzdržana.

Dragi Ruparu, srpskom povratniku u mostarsko naselje Hodbina, noćas je ispred porodične kuće zapaljen automobil.