latinica  ћирилица
14/06/2024 |  20:01 ⇒ 20:56 | Autor: sputniknews.com

Bocan-Harčenko: Hil potvrdio – perspektive nekih kandidata za ulazak u EU određuju se preko okeana

Јavnim definisanjem kriterijuma na osnovu kojih bi mogle da napreduju evropske integracije Srbije ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil potvrdio je da se prave perspektive pojedinih kandidata za ulazak u EU danas određuju ne u Evropi, već preko okeana, ocijenio je ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.
Aleksandar Bocan-Harčenko (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg) -
Aleksandar Bocan-Harčenko (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg)

Komentar ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka objavljujemo u cijelosti:

Obratili smo pažnju da je ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil počeo da javno definiše kriterijume na osnovu kojih bi mogle da napreduju evropske integracije Srbije. Time je, zapravo, samo potvrdio ono što je opšte poznato: prave perspektive pojedinih kandidata za ulazak u EU danas se određuju ne u Evropi, već preko okeana.

Ali ni to nije sve. Kao i u mnogim drugim slučajevima, ono što je američki diplomata rekao jeste samo nespretan pokušaj da se prikriju prave neprijateljske namere "kolektivnog Zapada" prema Srbiji i Srbima, koje su se jasno manifestovale, na primjer, u guranju u maju ove godine cinično-antisrpske rezolucije Generalne skupštine UN o Srebrenici, protiv koje je glasala Rusija i od koje se u raznim oblicima distancirala većina država članica UN.

Očigledno je da privremene institucije samouprave u Prištini – uz puno potpomaganje od strane svojih spoljnih pokrovitelja – ne žele ni da čuju za ispunjenje bilo kojih ranije preuzetih obaveza bez garancija "priznanja" svoje samoproglašene "nezavisnosti" od strane Beograda.

Pokušavaju da natjeraju Srbiju da se pomiri sa gubitkom dijela svoje teritorije – Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija – i protjerivanjem srpskog stanovništva odatle. Takvu samovolju pravdaju ozloglašenim "poretkom zasnovanim na pravilima".

Upravo taj ultimativan i destabilizujući zahtjev lako se čita između redova u licemernim izjavama o "normalizaciji" između Beograda i Prištine. Ovaj nezakonit pristup nema nikakve veze sa izgradnjom mira i bezbjednosti na Balkanu.

Retoričko pitanje: ako dođe do "de fakto priznanja", koje podrazumeva i članstvo Prištine u UN, da li postoji ikakva druga opcija za kosovsko rješenje osim "de jure" priznanja pokrajine? Farisejstvo je evidentno.